Év állattenyésztője: az elképesztő aszály az állattartókat is térdre kényszerítheti

Év állattenyésztője: az elképesztő aszály az állattartókat is térdre kényszerítheti

agrarszektor.hu
A szárazság, a klímaváltozás, és a folyamatos vízhiány okozza a legnagyobb problémát jelenleg Fekete Benőnek, Magyarország egyik vezető húsmarhatartójának Kiskunfélegyházán. A Bács-Kiskun megyei egyéni vállalkozó 2021-ben elnyerte a Portfolio Csoport Év állattenyésztője díját. Az utóbbi időszak piaci változásai, illetve az extrém aszály miatt több beruházás és építkezés is szünetel a gazdaságnál, ráadásul a szárazság miatt a téli takarmányt, amelyet eddig a gazdaság területeiről be tudtak takarítani, ma már teljes mértékben vásárolni kell.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Fekete Benő egy kis családi gazdaságból hozta létre húsmarhatartó vállalkozását Kiskunfélegyháza külterületén. A gazdálkodó 1600 hektár gyepterületet művel és egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha-állományt gondoz, amely egy Limousine és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. Extenzív szarvasmarha-tenyésztést folytatnak, ahol kevés inputanyaggal dolgoznak, így a folyamatos drágulások az egész gazdaság összképében kevésbé látszódnak meg. Ugyanakkor a szárazság és a klímaváltozás hatásai erősen érződnek, a folyamatos vízhiány, ami a területeket sújtja, egyre nagyobb problémák okoznak.

Míg eddig a területeinkről be tudtuk takarítani a téli takarmányunkat, addig ma az összeset vásárolni kell, és ez nem az orosz-ukrán háború, vagy a megváltozott gazdasági helyzet következménye, hanem az aszályé és a folyamatos vízihiányé

 - hangsúlyozza Fekete Benő. A kedvezőtlen helyzethez az is hozzájárul, hogy azokat a vízgazdálkodási rendszereket, amelyeket az állam kiépített, nem célszerűen használják, hasznosítják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fekete Benő az Agrárszektornak arról is beszélt, hogy próbálnak egyeztetni a természetőrökkel azzal kapcsolatban, hogyan is lehetne megóvni a talajvizet, illetve milyen biodiverzitást lehetne létrehozni ennek érdekében. Telepíthetnének erdőket is a térségbe, de egyelőre radikális lépések nem történtek az ügyben.

A vállalkozó kitért arra is, hogy az extrém aszály, és az elmúlt időszak gazdasági változásai miatt át kellett gondolniuk a beruházásaikat, valamint azt, meg akarják-e, tudják-e valósítani azokat. Mint mondta, több építkezést is parkolópályára kellett tenniük, így például a vágóhíd, valamint az elletőistállók létrehozása is megakadt.

A Portfolio Csoport idén is díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak az év vége nagy agráreseményén, a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1.-én kerül megrendezésre Siófokon. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, így keressük az Év női agrárvállalkozóját, az Év fiatal agrárszakemberét, az Év kertészetét, az Év állattenyésztőjét, az Év növénytermelőjét, az Év agrárinnovációját, az Év agrárberuházását, valamit kiosztjuk a Portfolio Agrárgazdaságért díjat is.

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.

A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03