2023. október 5. csütörtök Aurél
Év növénytermelője: közel járunk az elsivatagosodáshoz

Év növénytermelője: közel járunk az elsivatagosodáshoz

agrarszektor.hu
Teljesen kilátástalan és bizonytalan helyzetet teremt az elképesztő aszály, amely Magyarországot sújtja - tájékoztatta az Agrárszektort Szabó Lajos, a HÓDAGRO Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki 2021-ben elnyerte a Portfolio Csoport Év növénytermelője díját. A cég területein annyira rossz az idei kukorica- és napraforgótermés, hogy a túléléshez több éves pénzügyi tartalékokat kell majd felhasználniuk. A szakember szerint elkeserítő a helyzet, a térségben mindössze 80-90 mm csapadék esett idén, és ha ez az év további részében is így lesz, közel leszünk az elsivatagosodáshoz.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Nagyon rosszul érintik az elmúlt időszak történései a hódmezővásárhelyi HÓDAGRO Zrt.-t - mondta az Agrárszektornak Szabó Lajos. Mind a növényvédő szer, a vetőmag és a műtrágya drágulása, mind pedig a hatalmas aszály komoly kihívásokat okoz a cégnek. A kukoricatermés teljesen tönkrement, a napraforgónak nagy része szintén odavan, a másodvetésű kukorica pedig - amely a kérődző állatok takarmányszükségletét biztosítaná - ki sem kelt. A szakember tájékoztatása szerint a legnagyobb gond idén az lesz, hogy a kérődző állatok takarmányát, a silókukoricát mivel pótolják. Idén mindössze 80-90 mm csapadék esett a térségben, és ha nem hullik évente 200-220 mm-nyi, az már az elsivatagosodást jelentheti. 

Ebben az évben a több éves tartalékaikat fogják felélni, azokat, amelyeket évek alatt takarítottak meg - hangsúlyozta Szabó Lajos. 

Nagyon elkeserítő a helyzet, próbáljuk majd valahogyan átvészelni ezt az évet

 - tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

A "HÓDAGRO" Zrt. a jogelődöket is beleértve 1950 óta folytat mezőgazdasági alaptevékenységet. A cég fő tevékenységi területei többek között a növénytermesztés, az állattenyésztés, a mezőgazdasági szolgáltatás, valamint az integráció. Jelenleg 4000 hektáron termelnek különféle növényeket, többek között körülbelül 1300 hektáron búzát, 500-500 hektáron napraforgót és kukoricát, emellett zöldborsó vetőmagot és cukorrépát is termesztenek. A vállalatnál jelentős a tejtermelő szarvasmarhaágazat és a Holstein-fríz törzstenyészet, de a húsmarhaágazatuk is kiemelkedő, valamint takarmánygyártással is foglalkoznak.

A Portfolio Csoport idén is díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak az év vége nagy agráreseményén, a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1.-én kerül megrendezésre Siófokon. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, így keressük az Év női agrárvállalkozóját, az Év fiatal agrárszakemberét, az Év kertészetét, az Év állattenyésztőjét, az Év növénytermelőjét, az Év agrárinnovációját, az Év agrárberuházását, valamit kiosztjuk a Portfolio Agrárgazdaságért díjat is.

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.

A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?