Kettészakította a magyar mezőgazdaságot a régóta nem látott durva aszály

Kettészakította a magyar mezőgazdaságot a régóta nem látott durva aszály

agrarszektor.hu
Kettészakította az ország mezőgazdaságát az évtizedek óta nem látott rendkívüli aszály - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. igazgatója, aki 2021-ben elnyerte a Portfolio Csoport által alapított Portfolio Agrárgazdaságért díjat. Sok gazdálkodó pénzügyi szempontból kritikus helyzetbe került, ezért a túléléshez támogatásokra van szükségük, és helyzetük könnyítéséhez módosítani kell a betarthatatlanná vált uniós rendelkezéseket is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orosz-ukrán háború miatti inflatorikus hatások és a drasztikus inputáremelkedések különösen sújtják a hazai gazdálkodókat, a rendkívüli aszály pedig kelet-nyugati értelemben kettészakította az ország mezőgazdaságát - állapította meg Zászlós Tibor. A kedvezőbb helyzetben lévő dunántúli térségekben idén 200-300 milliméternyi eső esett, míg például egyes kelet-magyarországi területeken a lehullott csapadékmennyiség eddig a 80 millimétert sem érte el.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az aszály hatását a nyáron learatott kalászosok is megérezték, mostanra pedig kritikus állatba kerültek az őszi betakarítású takarmánykukorica-táblák is. Ha hét-tíz napon belül nem érkezik jelentősebb mennyiségű országos csapadék, a kukoricát sok helyütt kármentés címén be kell silózni, mert érdemi termés betakarítására nem lesz esély. A szárazság azonban már a következő évi gazdálkodási ciklust is veszélyezteti, mivel csapadék hiányában jelentős mértékben meghiúsulhatnak az augusztus végi-szeptember eleji repcevetések.

Zászlós Tibor szerint hatványozottan nehéz helyzetbe kerültek az állattenyésztő gazdaságok, amelyek jelentős részében az állatállományok ellátásához szükséges takarmánymennyiség nem terem meg. Bár az utóbbi időszakban a felvásárlási árak nőttek, a takarmányozási nehézségek tovább gyorsíthatják azokat az inputár-emelkedéseket, amelyek az állatartókat is kifejezetten sújtják.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A szárazság miatti veszteségek számos gazdálkodót kritikus helyzetbe sodortak, ezért az aszálykárok kompenzálásához és a túléléshez kormányzati támogatásokra van szükség - tette hozzá az igazgató, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős országos alelnöki tisztét is betölti. Bár a költségvetési mozgástér az orosz-ukrán háború gazdasági következményei miatt nem növekedett, a Vidékfejlesztési Program (VP) uniós forrásaihoz nyújtott 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás továbbra is biztosított, és a büdzsé lehetőségeinek függvényében a kritikus helyzetbe jutott gazdálkodók egyéb támogatási formákra is számíthatnak.

A pénzügyi intézkedések mellett módosítani kell azokat az uniós rendelkezéseket is, amelyek a mai rendkívüli körülmények között betarthatatlanná váltak. Így például a termelőket mentesíteni kell a VP agrár-környezetgazdálkodási (akg) programjának zöldtrágyázási előírásai alól, illetve a takarmányozási gondok miatt el kell érni azt is, hogy ne kelljen teljesíteni a beruházási támogatások elnyeréséért vállalt állatlétszám-tartási kötelezettségeket. E területreken napokon belül tényleges intézkedések várhatók.

Zászlós Tibor szerint a súlyos aszály ellenére gabonákból az ország étkezési és takarmányigénye biztosított, de az elképzelhető, hogy a kivitelnél bevezetett regisztrációs rendszer tényleges exporttilalommá alakulhat át, ha a kiszállításokat a hazai ellátás érdekében a későbbiekben le kellene állítani. Emellett országon belüli rendkívüli intézkedésekre is szükség lehet ahhoz, hogy a terménykínálatot egyenletesebbé lehessen tenni. Ennek érdekében például a NAK már meghirdette, hogy a dunántúli gazdaságok lehetőség szerint adjanak el takarmányokat a kelet-magyarországi térségekbe, hogy a kritikus időszakot az ottani állattartók is át tudják vészelni.

Július 31-ig lehet pályázni a Portfolio Csoport idei agrárdíjaira
A Portfolio Csoport idén is díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak az év vége nagy agráreseményén, a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1.-én kerül megrendezésre Siófokon. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, így keressük az Év női agrárvállalkozóját, az Év fiatal agrárszakemberét, az Év kertészetét, az Év állattenyésztőjét, az Év növénytermelőjét, az Év agrárinnovációját, az Év agrárberuházását, valamit kiosztjuk a Portfolio Agrárgazdaságért díjat is.
A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.
A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?