Elárulta Az év állattenyésztője: ilyen húsokkal hódítaná meg a magyar boltokat

Elárulta Az év állattenyésztője: ilyen húsokkal hódítaná meg a magyar boltokat

agrarszektor.hu
Fekete Benő egy kis családi gazdaságból hozta létre Magyarország egyik vezető húsmarhatartó vállalkozását Kiskunfélegyháza külterületén. A gazdálkodó 1600 hektár gyepterületet művel és egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha állományt működtet, amely egy Limousine és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2021-ben az Év állattenyésztője Fekete Benő egyéni vállalkozó lett.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fekete Benő elmesélte, hogy a gazdaságot még a rendszerváltás idején az édesapja hozta létre, és eredetileg juhtenyésztéssel foglalkoztak, de aztán áttértek a szarvasmarhatartásra. Az egyéni vállalkozó 1600 hektár gyepterületet művel és egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha állományt működtet, amely egy Limousine és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. A szarvasmarhák extenzív tartásban vannak. Fekete Benő beszélt arról is, hogy francia genetikával dolgoznak, de a tenyészbikákat megpróbálják maguknak előállítani.

Az ellési szezon áprilisban kezdődik és szeptember végéig tart, a szaporulatot választási korban értékesítjük. Közvetlen külföldi kapcsolataink vannak, Horvátország, Törökország, ahová elmennek a szarvasmarháink további hizlalásra. Az ő életciklusuk itt fejeződik be

- árulta el Fekete Benő.

A szarvasmarhák ilyen nagy területen való tenyésztése elengedhetetlen a lovak nélkül, ezért Fekete Benőék elkezdtek lovakkal is foglalkozni. A választásuk az amerikai Quarter Horse fajtára esett, ami erre a feladatra a legalkalmasabb, a lovastanyájukon is ezeket az állatokat tenyésztik. Az egyéni vállalkozó büszkén említette, hogy a magyarországi western lovasversenyek náluk tudnak megvalósulni. Fekete Benő elmondása szerint a szarvasmarha-ágazatot most már nem tudják mennyiségileg fejleszteni, ezért a minőségi fejlődés útjára léptek. A gazdálkodó elárulta, hogy egy vágóhidat szeretne építeni a közeljövőben, ahol különleges technológiával szeretné a húsokat érlelni a magyar fogyasztóknak. Fekete Benő emellett turisztikai fejlesztésekben is gondolkodik.

A  Portfolio Csoport a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket idén is a Portfolio Agrárdíjakkal jutalmazta. 2021-ben az Év állattenyésztője Fekete Benő egyéni vállalkozó lett. A többi díjazottról itt találhatóak bővebb információk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?