2023. október 5. csütörtök Aurél
Elárulta Az év állattenyésztője: ilyen húsokkal hódítaná meg a magyar boltokat

Elárulta Az év állattenyésztője: ilyen húsokkal hódítaná meg a magyar boltokat

agrarszektor.hu
Fekete Benő egy kis családi gazdaságból hozta létre Magyarország egyik vezető húsmarhatartó vállalkozását Kiskunfélegyháza külterületén. A gazdálkodó 1600 hektár gyepterületet művel és egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha állományt működtet, amely egy Limousine és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2021-ben az Év állattenyésztője Fekete Benő egyéni vállalkozó lett.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Fekete Benő elmesélte, hogy a gazdaságot még a rendszerváltás idején az édesapja hozta létre, és eredetileg juhtenyésztéssel foglalkoztak, de aztán áttértek a szarvasmarhatartásra. Az egyéni vállalkozó 1600 hektár gyepterületet művel és egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha állományt működtet, amely egy Limousine és Blonde d'Aquitaine fajtákból álló törzstenyészettel is kiegészül. A szarvasmarhák extenzív tartásban vannak. Fekete Benő beszélt arról is, hogy francia genetikával dolgoznak, de a tenyészbikákat megpróbálják maguknak előállítani.

Az ellési szezon áprilisban kezdődik és szeptember végéig tart, a szaporulatot választási korban értékesítjük. Közvetlen külföldi kapcsolataink vannak, Horvátország, Törökország, ahová elmennek a szarvasmarháink további hizlalásra. Az ő életciklusuk itt fejeződik be

- árulta el Fekete Benő.

A szarvasmarhák ilyen nagy területen való tenyésztése elengedhetetlen a lovak nélkül, ezért Fekete Benőék elkezdtek lovakkal is foglalkozni. A választásuk az amerikai Quarter Horse fajtára esett, ami erre a feladatra a legalkalmasabb, a lovastanyájukon is ezeket az állatokat tenyésztik. Az egyéni vállalkozó büszkén említette, hogy a magyarországi western lovasversenyek náluk tudnak megvalósulni. Fekete Benő elmondása szerint a szarvasmarha-ágazatot most már nem tudják mennyiségileg fejleszteni, ezért a minőségi fejlődés útjára léptek. A gazdálkodó elárulta, hogy egy vágóhidat szeretne építeni a közeljövőben, ahol különleges technológiával szeretné a húsokat érlelni a magyar fogyasztóknak. Fekete Benő emellett turisztikai fejlesztésekben is gondolkodik.

A  Portfolio Csoport a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket idén is a Portfolio Agrárdíjakkal jutalmazta. 2021-ben az Év állattenyésztője Fekete Benő egyéni vállalkozó lett. A többi díjazottról itt találhatóak bővebb információk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?