2023. június 1. csütörtök Tünde

Jön az invázió: veszélyes rovarok szállták meg Európát, hozzánk is elértek már

MTI
A globális felmelegedés következtében már télen is szaporodik Dél-Európában a veszélyes betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog - írta egy kutatócsoport a Royal Society Open Science című szaklapban. Mint ismeretes, ezt az invazív rovart már Magyarországon is megfigyelték.

A klímaváltozás miatt fennáll a veszélye, hogy a rovarok egész évben képesek szaporodni, ami jelentősen megnöveli az általuk terjesztett betegségek elterjedésének kockázatát. A kutatócsoport szerint a következő évtizedekben Dél-Németország egyes területein is megfelelővé válhat az időjárás a téli tojásrakáshoz.

Az ázsiai tigrisszúnyogot a hetvenes években hurcolták be Európába, és azóta a kontinens több mint húsz országában felbukkant - hívta fel a figyelmet a tanulmány. Több tucat vírust terjeszthet, köztük olyan potenciálisan halálos kórokozókat, mint a dengue-, a chikungunya- és a zikavírus.  Németországban egyelőre nem tudni róla, hogy ilyen megbetegedést okoztak volna a helyben élő rovarok, de Franciaország déli részén már több hazai zikafertőzést jelentettek. A dengue-láz Madeirán, Horvátországban és Franciaországban is megjelent, és a chikungunya-vírus is felbukkant a Földközi-tenger térségében.

Olaszországban minden régióban megjelent már az ázsiai tigrisszúnyog. Jövőbeli elterjedésének lehetőségeit a kutatók számítógépes szimulációk segítségével próbálták felmérni. A csoport tojáscsapdákat helyezett el a közép-olaszországi Lazio régióban, ahol a főváros, Róma is található. A 2018-tól 2022-ig tartó időszakban december eleje és február vége között kéthetente vizsgálták át a kihelyezett 469 csapdát peték után kutatva. Harmincnyolc helyszínen összesen 1113 tojást találtak.

A kutatók közben összevetették a szaporodási adatokat az előző hetek átlagos hőmérsékleti minimumaival, és azt találták, hogy legalább négy Celsius-fok szükséges ahhoz, hogy meginduljon a szórványos tojásrakás. Az egész éves szaporodás feltétele, hogy januárban az átlagos hőmérsékleti minimum ne essen tíz fok alá.

A Földközi-tenger medencéjére a következő évtizedekben jellemző éghajlati körülményeket különféle modellekkel szimulálták. Arra jutottak, hogy 2080-ig Dél-Európa számos partszakaszán - például Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban - már a globális átlaghőmérséklet kis mértékű emelkedésénél is elérheti a januári minimum a 8-10 fokot. Egyes térségekben tíz fok körüli átlagos minimumhőmérséklet várható télen, így a feltételek kedvezőek lesznek az ázsiai tigrisszúnyog egész éves szaporodásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?