Eldurvult a helyzet a Balatonnál: tehetetlen a lakosság, és nincs megoldás a bajra

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: tehetetlen a lakosság, és nincs megoldás a bajra

agrarszektor.hu
A Balaton-parton található Ábrahámhegyet ellepték a vetési varjak, a lakosság már évek óta folytat kilátástalan küzdelmet az állatok ellen. A varjak védett állatok, számuk folyamatosan csökkent még az elmúlt évtizedben is. Mindez ellenére egyre több magyar településen gondolják úgy, hogy igencsak zavaróvá vált a madarak jelenléte, akik egyébként épp azért kötnek ki a lakott területeken, mert ott senki nem lövi le őket.

Néhány hete elterjedt egy hír, miszerint platánfák kivágására készülnek a Balaton-parti Ábrahámhegyen, ahol évek óta vetési varjak nehezítik a lakosság életét. Az ábrahámhegyi élelmiszerbolt szomszédságában álló négy platánfát végül is nem vágták ki, de a varjúfészkek eltávolítása érdekében - szakkifejezéssel élve - legallyazták őket - írja a 24.hu. Vella Zsolt polgármester szerint öt éve okoz komolyabb problémát a madarak jelenléte a pár száz fős faluban. Az egyik legnagyobb gond például egészségügyi szempontból adódik, mert a falu boltja előtt folyamatosan újratermelődik a madárürülék. Ráadásul hiába minden, mert a madarak mindig találnak új fészkelési helyet, hiába vágják vissza az ágakat vagy szerelnek fel riasztókat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértők úgy vélik, az állatok által okozott legnagyobb probléma nem más, mint a szemetelés. Ennek oka, hogy nagy koszt hagynak maguk után az ürítéssel, a fészekrakással vagy a fiókák táplálásával. A varjak egyébként nemcsak Ábrahámhegyen, hanem országszerte okoznak panaszokat a településeken. A sok platánfa miatt például Siófokon is megjelent a „probléma”, ám ott is hiába küzdenek, megoldást évek óta nem találnak. A védekezés viszont nagyon szigorú keretek között történhet, mivel a vetési varjak természetvédelmi értéke ötvenezer forint. A siófoki önkormányzat közlése szerint a település belterületén a védett vetési varjak épített fészkeinek levételére és az épülő fészkek folyamatos eltávolítására az engedélyt a természet védelméről szóló törvény szerint a megyei kormányhivatal területileg illetékes szerve engedélyezheti.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?