Komoly bajokat okozhatnak ezek a túrázók: a legtöbben nem is tudnak róla

Komoly bajokat okozhatnak ezek a túrázók: a legtöbben nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Sokan nem tudják, hogy mi a teendő, ha egy látszólag bajba került, vadon élő állattal találkoznak. Aki kirándulása során egy ilyen állatba botlik, az a legjobb, ha értesíti az illetékes szakembereket - hívta fel a figyelmet közös közleményében az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, az Országos Magyar Vadászkamara, valamint a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan nem tudják, hogy mi a teendő, ha kirándulás közben egy látszólag bajba került, vadon élő állatba botlanak. A legtöbben ilyenkor óhatatlanul is megpróbálnak segíteni az állaton, amivel azonban gyakran csak még nagyobb bajt okozhatnak - olvasható az Infostart oldalán. Az ilyenkor szükséges lépésekről a Országos Magyar Vadászkamara szóvivője szolgált felvilágosítással. Mint mondta, az első kérdés, hogy vadászható vagy védett faj egyedéről van-e szó, mert ha utóbbi, akkor a természetvédelem, illetve esetleg a civil vadmentő, állatmentő/-védő szervezetek lehetnek illetékesek.

De ha vad, akkor mindenképpen a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezet

- tette hozzá Földvári Attila, aki szerint a legegyszerűbb, ha a környékbeli önkormányzatot, netán a rendőrséget hívja fel az ember, mert nekik rendszerint van elérhetőségük a helyi hivatásos vadászhoz, aki a helyszínen dönthet, hogy igényel-e bármiféle intézkedést a helyzet.

Földvári Attila rámutatott, hogy azért is lenne fontos a szakemberek segítségét kérni, mert előfordulhat, hogy a jó szándék ellenére is csak nagyobb bajt okoz az ember, annál is inkább, mert a legtöbb esetben ezeknek a vadállatoknak voltaképpen nincs is semmi bajuk. A leggyakoribb hiba, hogy elárvult, gyámoltalannak tűnő őzgidákat próbálnak megmenteni, ezek az állatok ugyanis a születésük utáni hétben nem képesek az anyjukat követni. Kicsik, gyengék, és ha a szülőállat táplálkozik, vagy veszélyt érez, a magas fűben, bokrok tövében megbújva úgy tesz, mintha ott sem lenne, akkor is, ha valaki a közelébe megy - magyarázta a vadászkamara munkatársa.

Ilyenkor, ha a legjobb szándéktól vezérelve is, de megérintjük, azzal megpecsételjük a sorsát, tudniillik az emberszag miatt már nem fogja gondozni az édesanyja, úgyhogy vagy éhen pusztul, vagy ragadozók fogják elfogyasztani

- tette hozzá Földvári Attila.

Különösen elővigyázatosnak kell lenni, ha aranysakál- vagy rókakölyökkel találkozunk, ezek az állatok ugyanis az emberre veszélyes betegségeket is terjeszthetnek - húzta alá a szóvivő, példaként említve a súlyos tünetekkel járó rókaférget, ami ráadásul nem igazán kezelhető, legfeljebb szinten tartható. Nem kell ugyan az aranysakálok és a rókák rossz hírét kelteni, de ami a természetbe való, az maradjon is ott - mondta Földvári Attila.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31