Ijesztő figyelmeztetés érkezett az inváziós fajokról: lassan kifutunk az időből

Ijesztő figyelmeztetés érkezett az inváziós fajokról: lassan kifutunk az időből

MTI
Az invazív fajok jelentette "sorscsapás" elleni hatékonyabb fellépést szorgalmaz a Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatás Kormányközi Platform (IPBES) nevű kormányközi független szervezet friss jelentése, miközben egyre "szűkül a fellépéshez adott időablak" - hangsúlyozta hétfőn a szervezetnek dolgozó több szakértő és tudós.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ENSZ égisze alatt dolgozó, nyolcvanhat nemzetközi szerző által négyévi munkával összeállított kiadvány felhívja a figyelmet arra a súlyos veszélyre, amelyet az ember által telepített fajok jelentenek a természetes környezetükön kívül mind a természetre, mind az életminőségre a Földön. Ez a régóta alábecsült jelenség a jövőben tovább erősödik, ha nem tesznek semmit az akadályozása ellen - vonták le a következtetést a szerzők, akik úgy vélik, hogy van még idő cselekedni, de mindent meg kell tenni a cél érdekében.

A hatóságok eddigi be nem avatkozási politikája miatt alvajáróként menetelünk egy McDonald's módjára egysíkúvá váló természet felé, ahol az invazív fajok a világ több részében uralkodóvá váltak

- véli Alexander Lees, a Manchesteri Egyetem biodiverzitás szakértője.

A létünket fenyegető veszélyek és az előre látható változások üteme még ennél is aggasztóbb gyorsasággal nőnek, míg az ellenük való fellépésre alkalmas időablak egyre szűkül. Mi pedig nem teszünk mást, mint egyre kikapcsoljuk az ébresztőórát

- mondta John Spicer, a plymouth-i egyetem tengerbiológia szakértője.

Még korlátozhatjuk az egzotikus invazív fajok jelentette veszélyt, de ehhez nemzetközi és ágazatközi együttműködésre, a kormányok politikai akaratára és jelentős erőforrásokra van szükség

- fejtette ki Piero Genovesi, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) keretében működő invazív fajok tudományos és politikai szakértői globális hálózatának (ISSG) elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?