Mélyül a krízis a méhészetben: sokan végleg feladják

Mélyül a krízis a méhészetben: sokan végleg feladják

agrarszektor.hu
Az elmúlt fél évszázad legnagyobb piaci összeomlását szenvedi el az európai mézpiac: vannak olyan termelők, akik rövidesen felhagynak a méztermeléssel, mert nem tudják értékesíteni terméküket – mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter hozzátette: az Európai Uniónak haladéktalanul fel kellene lépnie a hamisított kínai és a rendkívül olcsó ukrán méz behozatala ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bross Péter a napokban tért haza a Chilében megrendezett méhészeti világkiállításról, ahol elmondása szerint az argentin, mexikói méhészektől kezdve az amerikaiakon át egészen az európai méhészekig mindenki megdöbbenve ugyanazokról a nehézségekről számolt be.

Gyakorlatilag két év alatt a felére esett a világ mézfelvásárlási ára, és még ezen a végtelenül lecsökkent áron sem lehet eladni a mézet

– közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Nem veszik a magyar mézet

Hozzátette: ideális esetben a nagy nyugat-európai mézkiszerelő üzemeknek lehetne eladni a mézet, melyek 20 tonnás tételekben vásárolnak, majd a hordókból üvegekbe teszik át, és így értékesítik az európai élelmiszerláncoknak. Ezek az üzemek azonban Bross Péter tájékoztatása szerint nem mutatnak érdeklődést az unióban termelt nagybani méz iránt. Ennek az az oka, hogy szinte minden beszerzésüket Kínára és Ukrajnára összpontosítják. Mint fogalmazott, az említett kiszerelők évente nagyjából 100 ezer tonna mézet vásárolnak.

A háború miatt az ukrán méz rendkívül olcsó. Tavaly február óta körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az ukrán méztermelés, miután sok méhész elhagyta az országot vagy a fronton van. Még ilyen csökkenés mellett is 60-70 ezer tonnányi méz van a szabad piacon, ami nagyjából két-három éves magyar méztermelésnek felel meg. Fontos tudni, hogy mivel háború van, az ukrán mézet nem terheli vám, a termelőknek viszont pénzre van szükségük és nem akarnak mezőgazdasági terméket tárolni, így a nagy kínálat miatt drasztikusan leesett az ukrán méz ára.

Ma azt éljük meg, hogy ukrán mézet olcsóbban lehet megvásárolni, mint kínait. Ilyen még soha nem volt

– jelentette ki Bross Péter, aki szerint a Kínából származó méz esetében az a fő probléma, hogy „nem mézről beszélünk”.

A kínai gyakran hamis

Mint mondta, a kínai méz gyártott termék, amit nagyon nehéz igazolni. Olyan módszerekkel lehetne bebizonyítani, hogy nem méz, amelyeket eddig nem fektettek le hivatalos jogszabályban, ez pedig megköti az illetékesek kezét, nem tudnak mit tenni. Bross Péter elmondta: a Kínából származó méz csaknem 80 százaléka hamis.

Teljesen el vannak keseredve a magyar méhészek is. Nagyon sokan abbahagyják a méztermelést. Főleg azok, akiknek nincsen tartalékuk

– jegyezte meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?