Megdöbbentő kutatás: a kipufogógáz rontja a beporzást

Megdöbbentő kutatás: a kipufogógáz rontja a beporzást

agrarszektor.hu
A Birminghami Egyetem kutatása szerint az autókból származó légszennyezés rontja a méhek azon képességét, hogy megtalálják a virágokat. A magasabb ózonszint csökkenti a virágok illatának terjedési távolságát, amely így kevesebb méhet vonz. A területen végzett tanulmányok szerint a méhek által a virágoknál tett látogatások száma a felére esett vissza a szennyezés miatt – írja a BBC.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Christian Pfrang professzor elmondta, hogy a kutatócsoportot meglepte, hogy a szennyezésnek milyen nagy hatása van. A kutatók egy hatalmas szélcsatornában végeztek kísérletet, hogy megpróbálják megérteni, mi történik.

Az ózon zavarja a méheket

Az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjából (UKCEH), valamint a Birminghami, a Readingi, a Surrey és a Dél-Queenslandi Egyetemről álló csapat szimulálta a virág által kibocsátott illatot, és megmérte, hogy a különböző szintű szennyezés mellett milyen messzire jut el.

Az élelmiszertermelésre is kihat

Prof. Pfrang elmondta:

A kutatás során a levegőben lévő oxigén és az ózontartalom is növekedett. Tanulmányunk szilárd bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a talajközeli ózon által a virágillatra gyakorolt változások miatt a beporzók nehezen tudják ellátni a természeti környezetben betöltött létfontosságú szerepüket, ami az élelmezésbiztonságra is kihat. Az egyszerű megoldás a szennyezés csökkentése, az olyan légszennyező anyagok, mint az ózon és a dízel kipufogógáz szintjének csökkentése.

A méhek az úgynevezett illékony szerves vegyületeket (VOC) használják a növények azonosítására. Ezek célja, hogy a beporzókat a virághoz vezessék anélkül, hogy teljesen megtöltik a levegőt és elárasztják őket. Ez a kémia azonban érzékeny a szennyezés okozta zavarokra, sokkal jobban, mint azt eredetileg gondolták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?