Rengeteg kertben van ilyen madár: sokan nem is tudják, milyen veszélyes

Rengeteg kertben van ilyen madár: sokan nem is tudják, milyen veszélyes

agrarszektor.hu
Sokan tartják fontosnak télen a madarak etetését, és a legtöbben nem is sejtik, hogy bizony ezzel is érdemes óvatosnak lenni. A városi kertekben ugyanis az egyik legveszedelmesebb fenevad az ártalmatlannak tűnő széncinege.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A széncinege egy nagyon közismert és gyakori, igen könnyen azonosítható madárfaj. Bármilyen erdős területen képes megtelepedni, így igazából nincs belőlük hiány - írja a hellomagyar.hu. A gond velük az, hogy a fő táplálék forrásuk nem magvakból áll, hanem rovarokból áll. Télen azonban nem találnak ilyet és ekkor kisebb termetű énekesmadarakat is elfogyasztanak. Néha csapatokba vergődve vadásznak. De, ha úgy adódik, akkor elhullott patás állatok tetemeiből is szívesen lakmároznak.

A széncinegéktől a denevérek sincsenek biztonságban, hiszen mikor utóbbiak alszanak, a madarak betérnek a barlangjaikba, az alvó denevérek koponyáját szépen felnyitják csőrükkel, majd agyukat elcsipegetik. A hibernáló denevérek nem sok mindent tudnak tenni, így ők is felkerülnek a széncinegék áldozatainak listájára. A méheket is megtámadják, télen ugyanis jóformán etetőnek használják a kaptárokat, ahol a hibernáló rovarok nem sokat tudnak tenni. 

Hasznosak is lehetnek, de inkább csak tavasszal. A gyümölcsöket ért hernyók általi károkat akár 50 százalékkal is csökkenhetik. A nagyobb rovarok csáprágóit például eltávolítják, hogy a fiókákban ne tegyenek kárt. Ugyanígy eltávolítják a hernyók belét is, hogy a tannin ne hátráltassa a fiókák fejlődését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?