Vízkatasztrófa fenyeget: így omolhat össze az élelmiszerellátás

Vízkatasztrófa fenyeget: így omolhat össze az élelmiszerellátás

agrarszektor.hu
A víz kulcsszerepe a mezőgazdaságban és az élelmiszer-előállításban egyre kritikusabbá válik a klímaváltozás és erőforráshiány közepette. A Vitafort Zrt. szakmai találkozóján a vízfelhasználás optimalizálásának fontosságát hangsúlyozták, miközben a hagyományos élelmiszer-előállítás és állattartás már most is erőforrásai határán működik.  

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A találkozó központi témájaként a víz szerepelt, a szakmai előadások pedig a vízellátás különböző aspektusait mutatták be. A Vitafort régóta felismerte a víz kulcsszerepét, ezért olyan megoldásokkal támogatja partnereit, amelyek segítenek a termelés vízfelhasználásának optimalizálásában - írta a Világgazdaság.

A víz nem csupán egy erőforrás a mezőgazdaságban, hanem a víz maga az élet, ami nélkül nincs növénytermesztés, nincs állattenyésztés, de nincs fenntartható jövő sem

– fogalmazott Kulik Zoltán, a takarmánygyártó Vitafort Zrt. vezérigazgatója a cég által szervezett hagyományos partnertalálkozón.

A szakember rámutatott, hogy az éghajlatváltozás okozta szélsőségek – hosszú aszályok és hirtelen özönvízszerű esőzések – jelentős kihívások elé állítják az ágazati szereplőket. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az állatok vízigénye legalább olyan fontos, mint a takarmányozás. Napjainkban már nem csupán a vízmennyiség a kérdés, hanem annak minősége és hatékony beépítése a takarmányozási rendszerbe. Kulik Zoltán megdöbbentő adatokkal támasztotta alá a víz jelentőségét: egy liter tej előállításához 2-4 liter víz szükséges, egy tejelő tehén napi 120-150 liter vizet fogyaszt, egy kilogramm marhahús előállítása 15 ezer liter, míg egy kilogramm sertéshúsé körülbelül 6 ezer liter vizet igényel.

Globális kontextusban is aggasztó a helyzet: a Föld 8 milliárdos népességének 20 százaléka, mintegy 1,8 milliárd ember vízhiányos területen él. Az egy főre jutó globális "vízlábnyom" napi 3800 liter, ami az elmúlt évtizedben 40 százalékkal növekedett. A vezérigazgató kitért arra is, hogy a háborúk és geopolitikai feszültségek egyre súlyosabban befolyásolják a takarmánypiacot. Ezt tovább nehezítik az állategészségügyi járványok, mint a madárinfluenza, az afrikai sertéspestis és a ragadós száj- és körömfájás, amelyek pillanatok alatt képesek tönkretenni egy stabilnak tűnő piacot.

A problémák sorát bővíti, hogy az Európai Unió talajainak 60 százaléka degradálódott, ami gyökeresen új szemléletet követel. Egyértelműen látszik, hogy a hagyományos élelmiszeripar és állattartás erőforrásai határához érkezett. A számos kedvezőtlen tendencia mellett pozitívumként említhető, hogy a globális takarmánypiac tavaly végre növekedést mutatott – 1,2 százalékkal, 16 millió tonnával bővült, és Európában is 7 millió tonnás növekedést regisztráltak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

ARASZ Gazdálkodási Napló és Farm menedzsment! (x)

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt a Gazdálkodási napló és az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben a gazdálkodások adminisztrációs terheinek csökkentésében.

EZT OLVASTAD MÁR?