Állattartók figyelem! Változtak a szarvasmarha gümőkór elleni védekezés szabályai

agrarszektor.hu
Megjelent a gümőkór elleni védekezésről szóló módosított rendelet. Az új szabályzat - a magas fokú élelmiszerlánc-biztonság fenntartása mellett - enyhíti az állatszállításhoz és az ellenőrző vizsgálatokhoz kapcsolódó jelenlegi előírásokat, ezáltal növelve az ágazat versenyképességét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország 2014 óta hivatalosan mentes a szarvasmarha-gümőkórtól. Az Európai Unióban 10 tagállamban (például Horvátországban, Olaszországban és Spanyolországban) jelenleg is folyik a betegséggel szembeni mentesítési program - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A mentes státusz ugyanis az élőállat-kereskedelem szempontjából számos előnnyel jár. Az új 56/2019. (XII. 12.) AM rendeletnek köszönhetően - az élelmiszerlánc-biztonság fenntartása mellett - most tovább nő az ágazat versenyképessége, egyúttal az állattartók pénzügyi és adminisztrációs terhei is csökkennek.

A rendelet több fontos módosítást, gyakorlati egyszerűsítést tartalmaz. Többek között az állattartók kérelmezhetik, hogy az ellenőrző vizsgálatokra - az eddigi éves helyett - csak kétévente kerüljön sor. Az egyszerűsítések mellett új elemek is megjelentek a szabályzatban, például, hogy - a megfelelő és pontos mérések érdekében - gümőkór vizsgálatot csak a kötelező képzés teljesítését követően végezhetnek majd az állatorvosok. A módosításokkal kapcsolatos részletek a Nébih honlapján olvashatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03