Látványos ábra a magyar állattenyésztésről: meghökkentő számok láttak napvilágot

Látványos ábra a magyar állattenyésztésről: meghökkentő számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Összesen mintegy 4,5 millió sertést, szarvasmarhát, juhot és kecskét tartottak Magyarországon 2019 decemberében, ami az Európai Unió teljes állatállományának mindössze 1,5 százalékát adta. Habár hazánkban malacból volt a legtöbb, számuk évek óta folyamatosan csökken, nem úgy mint a szarvasmarháé, amiből 2011 óta egyre többet tartanak az országban. Meglepő módon Magyarországon a bárány áll a képzeletbeli dobogó második helyén, számuk évek óta szinte változatlan, kecskéből azonban mindössze néhány tízezret tartanak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Unióban a 2019 decemberi adatok alapján összesen 143 millió sertés, 77 millió szarvasmarha, 62 millió bárány és 12 millió kecske volt - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Ezek a hatalmas számok ugyanakkor mindössze néhány tagállam állattenyésztéséből (baromfik nélkül) adódnak össze, nem meglepő módon ugyanis a nagyobb országokban tartják a legtöbb állatot. 

  • Spanyolország adta az EU összes sertésének 22 százalékat, szarvasmarhájának 9 százalékát, az unió összes bárányának 25, kecskéjének pedig 23 százalékát.
  • Németországban tartották az EU sertéseinek 18, szarvasmarháinak pedig 15 százalékát.
  • Franciaország az unió sertéseinek 9 százalékával, szarvasmarháinak 24, bárányának pedig 12 százalékával rendelkezett.
  • Dánia az EU sertésállományának 9 százalékát, Hollandia pedig a 8 százalékát adta.
  • Írország adta az EU teljes szarvasmarha-állományának 9 százalékát.
  • Görögországban tartották az unió juhállományának 14, kecskéinek pedig 31 százalékát.
December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Magyarországon 2019 decemberében sertésből volt a legtöbb, 2,6 millió, ez a szám azonban a 2011-es 3 millióhoz képest látványos csökkenésnek számít. Bárányból kicsit több mint 1 milliót számláltak tavaly, ez a mennyiség 2011 óta körülbelül ugyanezen a szinten mozog. Szarvasmarhaféléből 900 ezer darabot tartottak 2019 utolsó hónapjában, ez a szám egyébként 2011 óta folyamatosan nő. Kecskéből mindössze 63 ezer darab volt hazánkban tavaly, ez a mennyiség nem sokat változott 2011 óta. Ha összeadjuk a számokat látszik, hogy Magyarországon 2019-ben a haszonállatok száma összesen 4,5 millió körül mozgott, ami az EU összes, 294 milliós állományának mindösze 1,5 százalékát tette ki.  

Szemmel láthatóan elég ingadozó volt az Európai Unió állatállományának a száma ezt a négy fajt tekintve 2010 és 2019 között. Az EU-ban 2017-ben közel 146 millió sertést számláltak, ez a szám azonban 2019-re lecsökkent néhány millióval, a 2010-es mennyiséghez képest azonban még így is 3 százalékkal magasabbnak mondható. Az unió szarvasmarha-állománya 2016-ban elérte a közel 80 milliót, ez 3 százalékos növekedésnek számít 2010-hez képest, az elmúlt három évben azonban csökkenő tendenciát mutattak a számok. Csökkent a juh-és kecskeállomány is 2010 és 2019 között, előbbi 7 százalékkal, utóbbi pedig 8 százalékkal esett vissza az utóbbi években.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?