2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Állat

Azt gondoljuk, egészségesebb a light cola, mint a tej

Nem normális helyzet, hogy az emberek ma egy light üdítőt egészségesebb italnak gondolnak a tejnél - hangzott el a siófoki Agrárszektor Konferencia állattenyésztésről szóló előadásában. Az ágazatban kevés a szakember, mert a fiatalok számára nem igazán vonzó az állattenyésztés.
 
 

Az állattenyésztés 2017-es teljesítményének értékelésekor elmondható, hogy nem az idei év volt jó, hanem a tavalyi év volt nagyon rossz – fogalmazott Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója a siófoki Agrárszektor Konferencián. A sertéságazat nagyon rossz állapotban volt 2015-ben, majd a kínai értékesítési lehetőségek megjelenése után fejlődésnek indult.

Az utóbbi hetekben azonban ismét drasztikusan kezdtek csökkenni az árak a sertéspiacon, és jelenleg már a tavalyi árak alatt vannak.

Az afrikai sertéspestis is egyre komolyabb problémákat okoz a szomszédos országokban, és súlyos következményekkel járhat, ha Magyarországra is bekerül a fertőzés.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon 2017-ben nagyon stabil volt a tej ára, az más kérdés, hogy ennek szintje a gazdák számára lehetett volna jobb is. Nagyon kiegyensúlyozott éve volt a tejágazatnak 2017-ben, ami leginkább az összefogásnak köszönhető.

Nem kedvezett viszont az idei év a juhágazatnak, ahol az egyik legnagyobb probléma a felvásárlási árak ingadozása mellett a szakemberhiány. Nagyon nehéz ugyanis jó juhászt találni, és annak ellenére, hogy már ötödik éve emelkedik a juhállomány, sok gazda fontolgatja, hogy abbahagyja a juhtenyésztést.

Wagenhoffer Zsombor a 2018-as piaci kilátásokról is beszélt. Mint mondta, az ideinél hektikusabb tejpiacra kell majd felkészülni, és a piaci mozgások fő motorja Kína lesz majd. A sertéspiacon továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítania Magyarországnak az afrikai sertéspestis elleni megelőző védekezésre, a veszély ugyanis továbbra sem csökkent. Az idei év javuló tendenciája 2018-ban is megmarad, és a hazai termelés enyhe emelkedése várható majd, konszolidált árakkal.

A húsmarhapiacon a kéknyelv mentes státusz miatt könnyebb kereskedelemre lehet majd számítani 2018-ban, az állomány tíz éve tartó emelkedése azonban megállhat – prognosztizálta az ügyvezető igazgató. A tenyészállat-kereslet a külpiacokon fennmarad jövőre is, a húsmarhapiacon a török export a meghatározó Magyarországon. Jelentős támogatás is áramlik a húsmarha piacra, amelyeket fejlesztésekre kellene fordítaniuk a gazdáknak, mivel csak így maradhatnak a piacon. A bárány-, illetve juhpiacon az olasz kereslet gyengélkedése nyomja lefele az árakat, ami sajnos trendszerű, így jövőre sem várható pozitív elmozdulás. Jó hír viszont, hogy a hazai feldolgozás és a húsexport bővülése folytatódhat.

A szakember szerint a gondolkodással van a legnagyobb probléma az állattenyésztésben.

Nem normális ugyanis, hogy egy light üdítőt egészségesebb italnak gondolnak az emberek, mint a tejet, ahogy az sem kecsegtető, hogy a fiatalok nem akarnak állattenyésztéssel foglalkozni, és mindössze két százalékuk választaná ezt a szakmát a továbbtanulás során.

Ha a távoli jövőt nézzük, a tejtermék fogyasztás 15-20 százalékkal csökkenni fog Nyugat-Europában, de európai szinten ugyanilyen csökkenést vetítenek előre a szakemberek a húsfogyasztásbanis, a világban pedig egyre élesedőbb verseny alakul ki a piacokért. Érdemes lesz jobban odafigyelni a vegán életmód terjedésére és a társadalom érzékenységére is az állatjóléti, illetve környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban – hangsúlyozta Wagenhoffer Zsombor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu