2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Állat

Bajban vagyunk: sok szuperbaktérium Magyarországon a legelterjedtebb

Új ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében. Az új kezdeményezés célja, hogy a laikus érdeklődők hiteles szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikum-rezisztanciáról és annak veszélyeiről. A Nébih hírét szemléztük.
 
 

Az antibiotikumok indokolatlan, illetve helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek velük szemben, vagyis az antibiotikumot tartalmazó szerek kevésbé lesznek hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. Ez pedig különösen érzékenyen érintheti Magyarországot, mivel az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi jelentése szerint hazánk a negyedik helyen áll az egységnyi állati termékre vetített antibiotikum-felhasználás rangsorában, mivel az állatorvosok gyakran az egész állománynak felírják azt a gyógyszert, amire csak egy kisebb csoportnak lenne szüksége.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi, monitoring vizsgálati eredményei arra is rámutattak, hogy a rezisztencia számos baktériumfaj és antibiotikum esetében nálunk a legelterjedtebb. A probléma súlyosságát felismerve 2019 szeptemberében a Nébih az Agrárminisztériummal közösen új ismeretterjesztő és szemléletformáló programot indított, valamint egy a program céljaival összehangoltan működő honlapot is megalkotott, „Meddig hat?” címmel. Az oldalon több irányból lehet tájékozódni az antibiotikum-rezisztenciáról. A honlap arra vállalkozik, hogy közérthető formában fogja átadni a szakmai és hiteles forrásokból származó, széles spektrumú ismereteket a témában.

A honlapon megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák az állategészségügy helyzetéről, valamint az állati és emberi egészség közötti összefüggésekről is felvilágosítással fog szolgálni. A közreadott ismeretanyag egyik legfontosabb része az az új animációs kisfilm, amelyet a YouTube-on publikáló Zállatorvos (dr. Simanovszky Zoltán) készített a Nébih felkérésére.

A Nébih az ősz folyamán a saját és a Szabad a gazdi állatvédelmi program Facebook-oldalain fogja népszerűsíteni az új kezdeményezést, valamint egy, az antimikrobiális rezisztencia működésének, kialakulásának jobb megértését segítő, edukatív kvízjáték-sorozatot is indítani fog a témában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu