Csőstül jön a baj: vészesen terjed a sereghernyó, már Kína is retteg

Csőstül jön a baj: vészesen terjed a sereghernyó, már Kína is retteg

agrarszektor.hu
Egy bagolylepkeféle lárvájáról van szó, magyar neve az angolból fordítva (armyworm) őszi sereghernyó lett. Elképesztő ütemben terjed a világban. A károsító éppen egy évvel ezelőtt érkezett meg az ázsiai országba, ahol már az első évben elpusztított egymillió hektárnyi kukoricát, cukornádat, cirkot és őszi búzát. Idén sokkal nagyobb kártételre számítanak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Spodoptera frugiperda Amerikából indult hódító útjára, 2016-ban érte el Afrikát, 2018-ban Indiát és 2019-ben lépett be Kínába. Idén pedig megjelent Ausztráliában is. Bár melegkedvelő faj, szezonálisan egészen Kanada déli területeig nyomul fel, vagyis potenciálisan képes meghódítani Európát is. Lárvája és bábja egyelőre még elpusztul a kontinentális teleken.

Gyors terjedését széles tápnövénykörének köszönheti: hernyója szinte mindent felfal, ami az útjába kerül, eddig 80 tápnövényét írták le.Félelmetes neve, a sereghernyó, arra utal, hogy hirtelen nagy tömegben jelenik meg, és tökéletes pusztítást végez. A lárvák - amint elfogy a tápnövény - hajlamosak a kannibalizmusra is a megfigyelések szerint. Kutatók szerint a faj éppen most válik szét két különböző alfajjá. A kifejlett lepkék szárfesztávolsága 3-4 centi, előszerettel táplálkoznak mogyoróvirágzaton, ezt a bagolylepkefélékhez méltóan éjjel teszik. Hőmérséklettől függően 4-10 nemzedékük is lehet, de báb formában sem képesek átvészelni a kontinentális telet - egyelőre.

A Reuters a kínai mezőgazdasági minisztérium becslését közli, mely szerint idén csak kukoricából 6,7 millió hektárnyi termést fog megsemmisíteni a kártevő az ázsiai országban, ezen felül még belekóstol a cukornádba, a búzába, cirokba is. Kína délnyugati tartományában, Szecsuanban tavaly december óta már lelegeltek 170 hektárnyi búzát a hernyók.

2019 decemberében a FAO egy 500 millió dolláros, hároméves programot indított a sereghernyó megfékezésére, amivel nemzeti munkacsoportok felállítását és hatékony gyakorlati megoldások kidolgozását támogatja az alkalmazott kutatásban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?