2019. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Hírek - Állat

Döbbenetes trend: transznemű és a hermafrodita halak árasztják el a folyókat

Az édesvízi hím halak egyötöde transzneművé válik a szennyvizekbe került vegyi anyagok miatt. A legnagyobb kárt a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok okozzák.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A szennyvizek által a folyókba kerülő vegyi anyagok, köztük a fogamzásgátlók, a tisztítószerek, a műanyagok és kozmetikumok melléktermékei a felelősök azért, hogy az édesvízi hím halak egyötöde transzneművé válik.

A halak nőies jellemzőkkel bírnak, és még petét is érlelnek.

Néhányuk spermája alacsony minőségű, így ezek a halak kevésbé agresszívek és kevésbé versengő magatartásúak, ami azt jelenti, hogy szaporodásuk kevésbé sikeres – derült ki az Exeteri Egyetem tanulmányából.

A transznemű, és a hermafrodita halak jóval érzékenyebbek a szennyvizekbe kerülő vegyi anyagokra, ha újabb szennyeződés éri őket. Kimutatták, hogy néhány ilyen vegyi anyagnak az eddig véltnél jóval szélesebb körű a hatása, és az ösztrogén például hatással van a halak szívbillentyűjére is – mondta Charles Tyler, az Exeteri Egyetem professzora.

A vizsgálatok 50 helyszínen kimutatták, hogy az édesvízi halak 20 százalékának, mint például a pirosszemű kelének, női jellegzetességei vannak. A szakemberek a szennyvízkezelőkből származó több mint 200 vegyi anyag esetében ösztrogénszerű hatást találtak, valamint antidepresszánsok hatását mutatták ki, amelyek megváltoztatják a halak természetes magatartását. Számos más vegyi anyag, amely szennyvízkezelés után kerül a folyókba, hatással lehet a halakra. Ilyenek például az antidepresszánsok hatóanyagai, amelyek csökkentik néhány falfaj természetes félénkségét, köztük azt, ahogyan a ragadozókra reagálnak - tette hozzá Tyler professzor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu