2022. január 21. péntek Ágnes

Hírek - Állat

Emberfogú mutáns halat fogtak a horgászok: mindenkit sokkolt a látvány

Bizonyára az észak-karolinai horgászok is meglepődtek attól, ami a horgukra akadt, mivel egy roppant bizarr külsejű élőlényt sikerült kifogniuk. Az állatnak ugyanis olyan fogai vannak, mint egy embernek.
 
 

A példány egy birkafejű hal, a faj igen gyakori az Atlanti-óceán amerikai partjainál, New Yorktól egészen Brazíliáig. Az egyedek akár 91 centiméter hosszúra is megnőhetnek. A hal fő táplálékát kagylók, rákok és egyes növényi részek alkotják, a furcsa fogak éppen emiatt fejlődtek ki. Ahogy az embereknek, úgy a fajnak is igen változatos az étrendje, melynek fogyasztásához egyedi fogakra van szükség. Egy kifejlett birkafejű hal felső állkapcsában három, az alsóban pedig két sor őrlőfog helyezkedik el, az állat elülső metszőfogai különösen emberiek - írja a Live Science.

A faj fogai fokozatosan fejlődnek az életciklus során, ahogy az állat szép lassan átáll a puhább táplálékokról a keményebbekre. David Catania, a Kaliforniai Tudományos Akadémia biológusa szerint a hal nem jelent fenyegetést az emberre, amíg nem zavarják meg, a horgászokat viszont esetenként megharaphatja. A nem mindennapi hal külsejét ide kattintva lehet megtekinteni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!