2021. május 17. hétfő Paszkál

Hírek - Állat

Ez fájni fog: kitiltották a magyar baromfit az oroszok

Oroszország megtiltotta a Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyéből érkező élő baromfi, keltető tojás, valamint a kész baromfi hústermékek importját a néhány hete Magyarországon is kirobbant madárinfluenza miatt. Ők már a sokadik ország, akik hasonló intézkedéseket tesznek, szintén korlátozásokat vezetett be ugyanis Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Hongkong, Izrael, Japán, Kína, Kuvait, Tajvan és Szingapúr is a magyar baromfival, illetve baromfitermékekkel szemben.
 
 

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a közelmúltban hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, a Fülöp-szigetek, Kína és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Izrael, Japán, Szingapúr és Hongkong csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja szerint január 28-tól az Oroszországi Föderáció (Oroszország) megtiltotta a Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyéből érkező élő baromfi, keltető tojás, valamint a kész baromfi hústermékek importját a madárinfluenza miatt.

Hivatalosan a korlátozás az alábbi termékekre vonatkozik: 

 • az élő baromfira és keltető tojásra; 
 • a baromfihúsra, kész baromfi hústermékekre és az összes összetételükben feldolgozott baromfitermékeket tartalmazó baromfitermékre, kivéve azon termékeket, amelyek összhangban az OIE Szárazföldi Állatok Egészségügyi Kódexének rendelkezéseivel a madárinfluenza-vírus megsemmisítését biztosító kezelésen estek át;
 • baromfi takarmányokra és takarmány-adalékanyagokra (kivéve a növényi eredetű takarmány és takarmány-adalékanyagokat, kémiai és mikrobiológiai szintézis takarmányt); 
 • a korábban használt baromfi tartási, vágási és feldolgozási berendezésekre;
 • a hivatkozott területekről történő élő baromfi Oroszországi Föderáció területén történő tranzitjára. 
Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A korlátozással kapcsolatban megjegyzésként az alábbi információ olvasható a Nébih honlapján: 

a hivatkozott termékek Magyarországról az Oroszországi Föderáció területére történő behozatala során a vonatkozó állategészségügyi bizonyítvány madárinfluenza megbetegedéstől való mentességre vonatkozó pontjában az alábbi beírást kell szerepeltetni: „Magyarország Komárom-Esztergom megye kivételével”. A beírás kézzel vagy írott szövegként is történhet, továbbá az állategészségügyi bizonyítványt kiállító állatorvosnak aláírásával és pecséttel hitelesítenie kell azt. A baromfiterméket Magyarországról történő behozatala a megfelelő bejegyzés nélkül kiállított állategészségügyi bizonyítványok kíséretében 2020. február 4-ig engedélyezett. 

Lapunk korábban már megírta, hogy először Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza vírus jelenlétét, pár nappal később pedig egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratóriuma. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu