Gigaberuházás Borsodban: óriási halfarmot hoznának létre az ország északi részén

Gigaberuházás Borsodban: óriási halfarmot hoznának létre az ország északi részén

agrarszektor.hu
Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene az Öko Fish Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon. A harcsanevelő a tervek szerint évi 400 tonnás hozamot érne el, a feldolgozó viszont akár évi 800 tonna hallal is megbirkózna.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene az Öko Fish Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon - írta meg a Világgazdaság. Az új üzem intenzív (víz-visszaforgatásos) technológiával évi 400 tonnás hozamot érne el, amellyel - évi 200 munkanappal számolva - egyenletesen napi két tonna hal lenne halászható. A feldolgozó viszont akár évi 800 tonna hallal is megbirkózna, előállítana termékeket a piacról érkező más halfajokból is.

Az üzemben két műszakban várhatóan 25-en dolgoznak majd. A halnevelő telep Tarcal belterületén, délnyugati irányban, a Prügy felé vezető közút bal oldalán létesülne a szükséges szociális és irodahelyiségekkel együtt. A kiszemelt ingatlant a kft. tavaly már megvette az önkormányzattól az utóbbi közzététele szerint. A beruházás környezetvédelmi engedélyeztetése még tart, várhatóan május 13-án zárul le.

A mintegy egy éve helyben alapított Öko Fish üzleti ambícióit jelzi, hogy az éttermi és a szálláshely-szolgáltatás mellett szabadidős elfoglaltságokhoz, rendezvényszervezéshez, valamint gyümölcs- és zöldségfeldolgozáshoz, levek gyártásához is szerzett engedélyt. Egyedüli tulajdonosa a tarcali Kovács Zsolt.

A hazai tavakból 2019-ben lehalászott mennyiségen belül a harcsa aránya 1,5%-ot tett ki 2019-ben az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint, de az intenzív haltermelés nélkül. Az összesen termelt 4740 tonna afrikai harcsának a döntő részét, 4442 tonnát azonban intenzív technológiával termelték, és mindkét érték évek óta nő. Abban az évben egy kilogramm harcsa ára az év első és utolsó negyedében a háromezer forintot ostromolta, a középső kettőben 2500 forint alatt maradt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03