2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Állat

Gigaberuházás Borsodban: óriási halfarmot hoznának létre az ország északi részén

Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene az Öko Fish Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon. A harcsanevelő a tervek szerint évi 400 tonnás hozamot érne el, a feldolgozó viszont akár évi 800 tonna hallal is megbirkózna.
 
 

Harcsanevelő telepet és halfeldolgozót létesítene az Öko Fish Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcalon – írta meg a Világgazdaság. Az új üzem intenzív (víz-visszaforgatásos) technológiával évi 400 tonnás hozamot érne el, amellyel – évi 200 munkanappal számolva – egyenletesen napi két tonna hal lenne halászható. A feldolgozó viszont akár évi 800 tonna hallal is megbirkózna, előállítana termékeket a piacról érkező más halfajokból is.

Az üzemben két műszakban várhatóan 25-en dolgoznak majd. A halnevelő telep Tarcal belterületén, délnyugati irányban, a Prügy felé vezető közút bal oldalán létesülne a szükséges szociális és irodahelyiségekkel együtt. A kiszemelt ingatlant a kft. tavaly már megvette az önkormányzattól az utóbbi közzététele szerint. A beruházás környezetvédelmi engedélyeztetése még tart, várhatóan május 13-án zárul le.

A mintegy egy éve helyben alapított Öko Fish üzleti ambícióit jelzi, hogy az éttermi és a szálláshely-szolgáltatás mellett szabadidős elfoglaltságokhoz, rendezvényszervezéshez, valamint gyümölcs- és zöldségfeldolgozáshoz, levek gyártásához is szerzett engedélyt. Egyedüli tulajdonosa a tarcali Kovács Zsolt.

A hazai tavakból 2019-ben lehalászott mennyiségen belül a harcsa aránya 1,5%-ot tett ki 2019-ben az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint, de az intenzív haltermelés nélkül. Az összesen termelt 4740 tonna afrikai harcsának a döntő részét, 4442 tonnát azonban intenzív technológiával termelték, és mindkét érték évek óta nő. Abban az évben egy kilogramm harcsa ára az év első és utolsó negyedében a háromezer forintot ostromolta, a középső kettőben 2500 forint alatt maradt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu