Hamarosan kezdődik a nagy pénzosztás: milliárdok várnak a magyar állattartókra

Hamarosan kezdődik a nagy pénzosztás: milliárdok várnak a magyar állattartókra

agrarszektor.hu
Október 1-jével lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az állattartó telepek fejlesztésére, amire 50 milliárd forint keretösszeggel hirdetett pályázatot az agrártárca, közölte Nagy István agrárminiszter kedden, Dabason a Lakto Kft. telepátadóján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István szerint jó látni, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a magyar gazdák fejlesztési kedve töretlen. A Vidékfejlesztési Program keretein belül meghirdetett támogatási lehetőségek a magyar mezőgazdaság minden szektorában óriási mértékű fejlesztést tettek lehetővé, ezzel pedig hozzájárultak számos családi vállalkozás és vállalat megerősödéséhez, vagy innovatív fejlesztéséhez. Nagy István kiemelte, a Lakto Kft. a több mint 1,2 milliárd forintból megvalósult beruházásával nagymértékben járul hozzá a magyar tej- és tejtermék szektor sikeréhez.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tej esetében bevezetett 5%-os áfa óriási áttörést hozott. Alig látható méretűre csökkent ugyanis az importtej, meghatározóvá vált a hazai tej aránya a polcokon és biztosabbá vált a tejtermelők hazai piaca. A fejlesztések támogatásával a tárca tovább erősíti a magyar tejipart, hogy a tejtermelők ne külföldre adják el a nyers tejet, hanem a hazai feldolgozók tudjanak belőle minél magasabb feldolgozottsági szintű tejterméket készíteni.

Nagy István azt is kifejtette, hogy a koronavírus-járvány miatti mezőgazdasági válságkezelő csomagból 1,7 milliárd forintot igényelt a több mint 2600 tejhasznú tehenet tartó gazdaság, és ősszel ki is fizetik ezt a pénzt számukra, mivel fontos a stabilitásuk a magyar ellátásbiztonság szempontjából. Az agrárminiszter hozzátette, az állattenyésztésben a piaci egyensúly megőrzéséhez elengedhetetlen a jövedelempótló támogatások jelenlegi szintjének megőrzése, mert jelentős mértékben hozzájárulnak az adott ágazat jövedelmezőségéhez, így a tejágazatéhoz is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03