Hibáztak, de kijavítják - Nyugodtabban hízhatnak a bivalyok

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hibázott a Földművelésügyi Minisztérium (FM), amikor az őshonos, veszélyeztetett állatfajnak számító bivalyt kihagyta az idei - úgynevezett termeléshez kötött - uniós anyatehén-támogatásokból. Az agrárszektor.hu információi szerint elképzelhető, hogy a tárca visszaállítja a korábbi évekre jellemző helyzetet, és az EU-s anyatehén-támogatást mégis kiterjeszt a bivalyokra is. A minisztérium azonban más módon, úgynevezett átmeneti nemzeti forrásokból is támogathatónak tartaná a húshasznú bivalyteheneket, de ez esetben - ágazati vélemények szerint - a megszerezhető támogatás a felére csökkenne.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elrontotta a Földművelésügyi Minisztérium a bivalytenyésztők idei támogatási szabályozását, amikor a húshasznú bivaly teheneket kihagyta az úgynevezett termeléshez kötött, uniós támogatásokból - az agrárszektor.hu értesülései szerint egyre inkább ez a vélemény fogalmazódik meg az érintett termelők körében. Úgy tudjuk, a tárca időközben ígéretet tett arra, hogy korrigálja az őshonos, veszélyeztetett állatpopuláció idei szabályozását. Így termelői információk szerint az valószínűsíthető, hogy az anyatehén-támogatást mégis kiterjesztik a bivalyokra is.

A tárca ugyanakkor az agrárszektor.hu-val egyelőre csak azt közölte, hogy a bivaly a hazai forrású, úgynevezett átmeneti nemzeti támogatásokból (ÁNT) támogatható továbbra is, mivel az "anyatehén ÁNT-be beleértendő a húshasznú bivaly tehén" is. Azt azonban nem deklarálta, hogy a bivaly az uniós anyatehén-támogatásokból végképp ki lenne zárva. A tenyésztőknek azért nem mindegy, végül milyen döntés születik, mert szerintük ÁNT-ként fele annyi pénzt kaphatnának, mint termeléshez kötött uniós támogatásként.

Az FM mindenesetre az ÁNT kapcsán azt közölte, hogy a termelők az úgynevezett egységes idei agrártámogatási kérelmek június 15-i, szankciómentes módosítási időszakában korrigálhatják "anyatehén ÁNT-re" irányuló, már beadott kérelmeiket, illetve benyújthatják bivalyra vonatkozó igényeiket is. A tárca ehhez megteremti a szükséges jogszabályi hátteret - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak adott válaszaiban a minisztérium.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?