2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Állat

Így pótolja a kiesett anyatehenet!

Nem esünk el az anyatehén-tartási támogatástól, ha a kiesett állatot időben pótoljuk. A pótlásnak van néhány alapvető szabálya, amelyekre az Agrárkamara közleményben figyelmeztet. Az állatorvossal már könnyebb a dolgunk, az elektronikus bejelentésben pedig lépésről lépésre segítenek.
 
 

A 2019. évi Egységes Kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehén-tartási támogatásban, valamint az átmeneti nemzeti anyatehén-tartási támogatásban részesülő, de a hathónapos birtokon tartási idő lejárta előtt elhullott, leölt, kényszervágott vagy selejtezett egyedeket kötelező pótolni.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A birtokon tartási kötelezettség teljesítésének kell tekinteni, ha a mezőgazdasági termelő a birtokon tartási kötelezettség alatt álló, igazoltan kényszervágott, leölt vagy elhullott, leseljetezett állatot a kieséstől számított hatvan napon belül -  a támogatási kérelem benyújtásának napjától - megfelelő egyeddel saját költségére pótolja. Figyelem, már nem kötelező a hatósági állatorvos, elegendő az ellátó állatorvos igazolása mindkét támogatási jogcím esetében - hangsúlyozza közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


A kiesett állat pótlására 60 napot ír elő mindkét rendelet, ezen időszakban a pótlás bármikor teljesíthető vásárlással, de természetesen saját állományból történő beállítással is, amennyiben megfelelő, a támogatási kérelemben még nem szereplő egyed áll rendelkezésre. Nagyon fontos a bejelentési kötelezettség betartása. A bejelentési kötelezettséget kizárólag ügyfélkapun keresztül, a Magyar Államkincstár elektronikus kérelemkezelő felületét használva lehet teljesíteni saját jogon, vagy meghatalmazott (falugazdász) útján. A kieséspótlás bejelentését legkésőbb a hatvan napos határidő leteltét követő 15 napon belül kell megtenni. A pótlás elfogadásának feltétele, hogy a kiesés okáról állatorvosi igazolást kell szkennelt formában csatolni a kérelemhez.

A pótláskor figyelemmel kell lenni arra, hogy az előírt tehén/üsző arány fennmaradjon. Amennyiben a pótlásra nem áll rendelkezésre megfelelő egyed, és vásárolni sem sikerül, javasolt az érintett egyed visszavonása a támogatásból, természetesen az egyéb előírások betartása mellett. Ez mindaddig lehetséges, amíg az ügyfél nem kapott értesítést helyszíni ellenőrzésről, vagy nem szólították fel adategyeztetésre az egyed vonatkozásában, illetve nem született döntés a kérelem ügyében.

A kieséspótlásról szóló MÁK közlemény itt érhető el, az elektornikus bejentés lépéseit pedig itt követheti pontról pontra (a közlemény második felében).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu