Így pótolja a kiesett anyatehenet!

agrarszektor.hu
Nem esünk el az anyatehén-tartási támogatástól, ha a kiesett állatot időben pótoljuk. A pótlásnak van néhány alapvető szabálya, amelyekre az Agrárkamara közleményben figyelmeztet. Az állatorvossal már könnyebb a dolgunk, az elektronikus bejelentésben pedig lépésről lépésre segítenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2019. évi Egységes Kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehén-tartási támogatásban, valamint az átmeneti nemzeti anyatehén-tartási támogatásban részesülő, de a hathónapos birtokon tartási idő lejárta előtt elhullott, leölt, kényszervágott vagy selejtezett egyedeket kötelező pótolni.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A birtokon tartási kötelezettség teljesítésének kell tekinteni, ha a mezőgazdasági termelő a birtokon tartási kötelezettség alatt álló, igazoltan kényszervágott, leölt vagy elhullott, leseljetezett állatot a kieséstől számított hatvan napon belül -  a támogatási kérelem benyújtásának napjától - megfelelő egyeddel saját költségére pótolja. Figyelem, már nem kötelező a hatósági állatorvos, elegendő az ellátó állatorvos igazolása mindkét támogatási jogcím esetében - hangsúlyozza közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


A kiesett állat pótlására 60 napot ír elő mindkét rendelet, ezen időszakban a pótlás bármikor teljesíthető vásárlással, de természetesen saját állományból történő beállítással is, amennyiben megfelelő, a támogatási kérelemben még nem szereplő egyed áll rendelkezésre. Nagyon fontos a bejelentési kötelezettség betartása. A bejelentési kötelezettséget kizárólag ügyfélkapun keresztül, a Magyar Államkincstár elektronikus kérelemkezelő felületét használva lehet teljesíteni saját jogon, vagy meghatalmazott (falugazdász) útján. A kieséspótlás bejelentését legkésőbb a hatvan napos határidő leteltét követő 15 napon belül kell megtenni. A pótlás elfogadásának feltétele, hogy a kiesés okáról állatorvosi igazolást kell szkennelt formában csatolni a kérelemhez.

A pótláskor figyelemmel kell lenni arra, hogy az előírt tehén/üsző arány fennmaradjon. Amennyiben a pótlásra nem áll rendelkezésre megfelelő egyed, és vásárolni sem sikerül, javasolt az érintett egyed visszavonása a támogatásból, természetesen az egyéb előírások betartása mellett. Ez mindaddig lehetséges, amíg az ügyfél nem kapott értesítést helyszíni ellenőrzésről, vagy nem szólították fel adategyeztetésre az egyed vonatkozásában, illetve nem született döntés a kérelem ügyében.

A kieséspótlásról szóló MÁK közlemény itt érhető el, az elektornikus bejentés lépéseit pedig itt követheti pontról pontra (a közlemény második felében).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02