2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Állat

Ilyet még nem láttál: nem mindennapi csapadékban volt része a kisvárosnak

A 2021-es év még az utolsó napokban meg tudta lepni a Texas állambéli Texarkana lakóit. December 30-án, amint azt a város Facebook-oldalán is megírták, halak potyogtak az égből a városban. Bár a jelenség kétségkívül bibliai jellegűnek tűnhet, sokkal hétköznapibb a magyarázata. A hírek szerint a bizarr időjárási jelenség nem kavarta fel a kedélyeket.
 
 

Texarkana lakói valószínűleg sokáig nem fogják még elfelejteni a 2021-es év végét. A természet ugyanis azzal tette emlékezetessé az óév utolsó napjait, hogy halakat potyogtatott az égből – ahogy az a város Facebook-oldalán megjelent poszt is tudatta. A Texas államban található település lakói azonba nem ütköztek meg a bizarr időjáráson, volt, aki egészen egyszerűen elkezdte vödörbe gyűjteni a halakat, hogy aztán később horgászcsaliként használja fel azokat.

Noha az égből hulló halak egészen bibliai jellegű csodának hangzanak, a jelenség magyarázata a valóságban sokkal hétköznapibb: a halakat vélhetően egy folyó vagy tó fölött átszáguldó forgószél szippantotta fel, majd az erejét vesztő szélvihar Texarkana fölött szabadult meg a "terhétől".

Ahogy arra a 444.hu rámutatott, bár valóban ritka, megtörtént már korábban, hogy halak, apró rákok és békák hullottak alá az égből. Szingapúrban, Walesben és Mexikóban is vannak feljegyzések hasonló esetekre. A legjobban dokumentált ilyen jelenség, Lluvia de peces néven ismert, és a hondurasi Yoróban történt meg és történik meg újra és újra. Ott évente legalább négyszer van haleső, aminek a helyiek nagyon örülnek, össze is gyűjtik és megeszik a halakat. Amerikában utoljára 2017-ben történt hasonló eset, akkor Kaliforniában potyogtak halak az égből.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben