2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Állat

Íme a koronavírus nem várt hatása: durván beindult a baromfitenyésztés az észteknél

A koronavírus-járvány idején, amíg mindenkinek otthon kellett maradnia a lezárások és korlátozások miatt, az emberek jó része talált magának valami új hobbit vagy projektet. Észtországban, mindenki legnagyobb meglepetésére a baromfitartás lett az új "nemzeti sport".
 
 

2020 tavaszán a fél világ bezárkózott az otthonába, és próbálta túlélni a világban tomboló koronavírus-járványt. A kényszerű önkarantén idején az emberek mindent megtettek, hogy lekössék magukat. Volt, aki barkácsolásba fogott, vagy a lakása teljes felújítására vállalkozott. Mások a kovászkészítés és kenyérsütés rejtelmeiben merültek el. Megint mások főztek, nyelvet tanultak, vagy épp bepótolták a felgyülemlett elmaradásaikat pótolták könyvekből, filmekből és sorozatokból. Az észtek azonban köröket vertek mindenkire az új hobbijukkal, derült ki a Reuters Twitter-üzenetéből.

Mivel a járvány rádöbbentette az embereket az önfenntartás fontosságára, ezért az észtek figyelme a haszonállatok, közülük is a kisebb méretű baromfik felé fordult. Ami határozottan meglepte a helyi baromfitenyésztőket, akik eredetileg arra készültek, hogy kevesebb vásárlójuk lesz majd, és vissza fognak esni az eladások. Ennek azonban pont az ellenkezője történt. Csirke, kacsa, pulyka, gyöngytyúk, mindegy volt az embereknek, csak hozzájuthassanak. Egy észt baromfitenyésztő, Ivar Dobulazov szerint még sosem volt olyan évük, mint az idei, rengeteg megkeresésük volt.

A Reuters riportjából az is kiderült, hogy számos fiatal család kezdett bele az állattartásba, és nemcsak vidéken, de a városokban is. Az elmondások szerint arra is van lehetőség, hogy valaki rövidebb időre béreljen ki állatokat, hogy még azelőtt kiderítse, alkalmas-e erre a fajta tevékenységre, hogy fejest ugrana bele, és nagyobb költségekbe verné magát.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó