2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Állat

Kész, vége? Örökre eltűnhet az ősi magyar kutyafajta a kertekből, utcákról

Óriási veszélybe került az ősi magyar kutyafajta, a komondor, a magyar tanyavilág eltűnésével ugyanis sokan úgy gondolják, hogy elvesztették a funkciójukat, emiatt pedig jelentősen háttérbe szorult a fajta. Mára szinte a kihalás szélére kerültek, és csak akkor lesznek 20 év múlva is komondorok, ha minél többen megismerik ezt a kutyafajtát, és lesz a tenyésztőknek egy újabb generációjuk.
 
 

A komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta, korábban az volt a feladta, hogy őrizze a tanyát, illetve a hozzá tartozó állatokat - mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa. Kiemelte, a fajta ezt a funkciót most is tökéletesen képes ellátni egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket, mindenkire odafigyelnek, és nagyon gyerekkompatibilisek 

A komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, de ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba - hangsúlyozta a tenyésztő. Ugyanakkor, miután nem rohangásznak egész nap, területigényük sem túlzottan nagy, egy 7-800 négyzetméteres kertben jól megvan egy komondor. Az sem mellékes, hogy egy egészséges fajtáról van szó, így állatorvosra csak a kötelező oltások alkalmával lehet szükség, ráadásul meglepően kevés táplálékon is jól tudnak élni - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben