Koronavírus: itt van minden, amit most az élőállat-szállításról tudni kell

Koronavírus: itt van minden, amit most az élőállat-szállításról tudni kell

agrarszektor.hu
Az új típusú koronavírus járvány okán bevezetett intézkedések mellett is folytathatják munkájukat az áruszállításban dolgozó sofőrök, van azonban néhány szabály, amit például az élőállat-szállítóknak is be kell tartaniuk. Az élő állat szállítmányok esetében különösen fontos a gyors áthaladás a határátkelőhelyeken, hogy biztosított legyen a gazdasági haszonállatok szállítás közbeni védelme.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A COVID-19 humán koronavírus-világjárvány alatt az Európai Unió tagállamai, és ezek között Magyarország is minden erőfeszítést megtesz, hogy továbbra is biztosítsa a tagállamok közötti és az Európai Unión kívül, úgynevezett harmadik országokba történő szabad áruforgalmat - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szabad áruforgalom biztosítása különös tekintettel az alapvető termékek miatt fontos, amelyek közé tartoznak az állati eredetű élelmiszeripari termékek és a gazdasági haszonállatok is. Az élő állat szállítmányok esetében kiemelten fontos a gyors áthaladás a határátkelőhelyeken, hogy biztosítottak legyenek a gazdasági haszonállatok szállítás közbeni védelméről szóló 1/2005/EK tanácsi rendeletben foglalt rendelkezések.

A lakosság ellátásának biztosításához szükséges az áruszállítás folyamatossága. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján továbbra is érvényes az Operatív Törzs március 19-i döntése, mely szerint az áruszállításban résztvevő járművezetők 14 napos házi karantén ideje alatt is folytathatják munkájukat. A személyes higiénia betartása, a gyakori kézmosás, a személyes kontaktus minimalizálása az élőállatokat és élelmiszert vagy takarmányt szállító gépjárművezetők esetén is kiemelt fontosságú.

Magyarországon elvégezhető az élőállatok 24 órás pihentetése az erre a célra kijelölt ellenőrző (pihentető) állomásokon, azonban minden esetben be kell jelenteni a sofőrt a rendőrségnek a torzs@orfk.police.hu e-mail címen, valamint a ​Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnek (NSZSZ). A jelenlegi előírások alapján, ha megáll valahol a gépjárművezető a szállítmánnyal, akkor automatikusan karanténba kerül, de erről nem kerül kiadásra hivatalos karantén határozat, viszont nem hagyhatja el a vezetőfülkét (a gyakorlatban a pihentetésre kijelölt helyet). A 24 órás pihentetés leteltét követően továbbindulás csak a rendőrség írásos engedélyével lehetséges, amelyet szintén a torzs@orfk.police.hu-tól kell kérni, valamint szintén meg kell küldeni a területileg illetékes NSZSZ-nak is. A kérelembe minden esetbe be kell írni nagybetűkkel, hogy ÉLŐÁLLAT TRANZIT SZÁLLÍTÁS.

A fentiek kivitelezése további intézkedésig az alábbi módon kell, hogy történjen:

A részletezett eljárásrend kizárólag abban az esetben alkalmazandó, ha a szállítmányozó egy magyarországi pihentető állomáson kívánja elvégezni az állatok 24 órás pihentetését. EU tagállamból történő tranzit szállítás esetén indulást megelőzően a szállítmányozó köteles angol nyelven tájékoztatni az illetékeseket, (torzs@orfk.police.hu, pallosl@nebih.gov.hu, aai@nebih.gov.hu) hogy hol és mikor kíván pihentetni Magyarországon, melyik határátkelőhelyen fog belépni Magyarország területére, továbbá meg kell adnia a szállítmányozó cég nevét, a sofőr nevét és természetes személyazonosító adatait, valamint a szállítójármű rendszámát. Ez a levél kinyomtatva legyen a gépjárművezetőnél a magyar határon történő belépésnél. A pihentetést követően pedig az ellenőrző állomás közreműködjön a pihentető állomásról történő tovább indulás engedélyezését kérő email elküldésében.

EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállítási rend koronavírus járvány idején

A koronavírus járvánnyal összefüggő vészhelyzet elmúltáig az Európai Unió tagállamai közötti élőállat kereskedelmet érintően a hatósági állatorvosnak nem kell előzetes személyes ellenőrzést tartaniuk a gyűjtőállomáson vagy az állattartó helyen, amennyiben rendelkezésükre állnak megfelelő bizonyítékok, megalapozott tények az EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállításához. Az adatok hitelessége például olyan adatbázisok alapján igazolható, mint a TIR/ENAR vagy az érintett cégtől bekérhető önellenőrzési adatok formájában. Amennyiben mégis szükséges lenne a helyszíni ellenőrzés, alapvető fontosságú az emberekkel való kontaktusok minimalizálása és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megfogalmazott alapvető szabályok betartása. Az Európai Bizottság értesítése szerint A koronavírus járvánnyal összefüggő vészhelyzet elmúltáig az Európai Unió tagállamainak el kell fogadniuk az elektronikusan a TRACES rendszerbe rögzített, EU-n belüli élőállat szállítmányokat kísérő állategészségügyi bizonyítványokat és Útinaplókat, amennyiben nem megoldható, hogy ezen dokumentumok papír alapon is kísérjék az élőállat szállítmányokat. Ezen dokumentumokat e-mailben is meg lehet küldeni az érintett tagállamok illetékes hatóságának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?