Lankadatlan éberség: a régi és az új inváziós kártevők is készülnek a következő évre

agrarszektor.hu
Az amerikai fehér medvelepke az 1940-es évek elején Észak-Amerikából került Magyarországra. A megjelenését követő évtizedekben komoly károkat okozott, de az ezredforduló idejére lecsökkent a populációja. Néhány éve ismét felbukkant, és ha nem vigyázunk, hamarosan megint jelentős károkat okozhat. A foltosszárnyú muslica szintén inváziós kártevő, amely 2013 óta van jelen hazánkban, és a jelek szerint maradni készül. A következő években ez a két kártevő komoly fejfájást okozhat a gazdáknak, jelentette ki dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az amerikai fehér medvelepke(Hyphantria cunea), vagy más néven az amerikai szövőlepke őshazája az amerikai kontinens északi fele, onnan került Európába. Itt először az 1940-es évek elején, Magyarországon találták meg a Csepeli Szabadkikötőben, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Az amerikai fehér medvelepke megjelenése után gyorsan terjedt az országban, majd a környező országokban is. Természetes ellenségek hiányában kezdetben, 1940-től 1990-ig igen jelentős károkat okozott, 2007-ig szerepelt is a karantén listán. Azóta a populáció csökkenése miatt visszaszorult a kártétele, de napjainkban ismét növekszik jelentősége, főként az útmenti fákon, elhanyagolt zártkerti gyümölcsösökben, vagyis olyan helyeken, amelyek nincsenek védve a rágókártevők ellen.

Jellegzetes kártételét, az összeszőtt ágvégeket gyakran összetévesztik a különféle pókhálós molyok károsításával, de a pókhálós molyok hernyói csupaszok, a szövőlepke hernyói ellenben erősen szőrözöttek. A másik nagyon fontos különbség, hogy a pókhálós molyok egynemzedékesek, korábban károsítanak, a szövőlepke első nemzedéke később rajzik, és két nemzedéket nevel ki egy év alatt.

Az amerikai fehér medvelepke kezdeti túlszaporodásának és nagymértékű károkozásának a természetes ellenségek elszaporodása, a kémiai és fizikai védekezés fejlődése és a klíma megváltozása szabtak gátat, a károsító jelentősége a 2000-es évek elejére lecsökkent. Az utóbbi néhány évben azonban ismét hallat magáról az amerikai szövőlepke. Az egyre szaporodó hernyófészkek jelzik, hogy a rovar korántsem tűnt el hazánkból, mert az utak mentén és a szórványültetvények fáin rendszeresen károsít. A kártevővel, ha csekélyebb mértékben is, de a jövőben is számolni kell. A tavaszi, első nemzedék elleni jól időzített védekezéssel sokat lehet tenni azért, hogy a nyár végi, második nemzedék ne erősödhessen meg. A hasznos növények megóvása érdekében az amerikai fehér medvelepke ellen elsősorban fizikai megoldásokat és biológiai készítményeket kell alkalmazni.

A hazánkban 2013-óta jelenlevő foltosszárnyú vagy pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii) szintén inváziós kártevőnek számít, amely Délkelet-Ázsiából indulva terjedt el a világon. Közeli rokona az őshonosnak tekinthető ecetmuslicának, de ennek ellenére igen veszélyes légyfélének számít. Napjainkra gyakorlatilag az egész országban megtelepedett, és érzékeny károkat okoz a gyümölcstermő növények egy részében.

A problémát elsősorban az okozza, hogy a kártevő az egészséges, érőfélben levő gyümölcsöt támadja meg és okozza annak romlását, míg az ecetmuslica csak a sérült termésen károsít. Igen jelentős károkozása miatt a pettyesszárnyú muslica szerepel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) jelentésköteles listáján. A legnagyobb károkat a bogyós gyümölcsű málnán és szamócán idézi elő, ahol akár 100%-os kártételt is okozhat. Emellett más termesztett és vadonélő növények termésein is gyakran előfordul, egyes kutatások szerint a szőlőt is képes megtámadni, bár erről egyelőre nincsenek hazai tapasztalatok.

A pettyesszárnyú muslica elleni védekezést nehezíti, hogy az érőfélben levő gyümölcsöknél nehezen oldható meg a kémiai védelem, leginkább csak csapdázással gyéríthető a populáció. A pettyesszárnyú muslica hosszú rajzási időszaka miatt a későn érő gyümölcsféléket is veszélyezteti. Az elkövetkező években a kártevő fokozódó jelenlétére és kártételére kell számítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31