2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Állat

Megoldódott az aggasztó rejtély: nem szennyezés okozta a balatoni halpusztulást

Június végéig több ezer hal pusztult el a Balatonnál, de a szakemberek szerint nincs szó szennyezésről. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója szerint egy évtizedek óta tartó, természetes folyamat eredménye a halelhullás.
 
 

Siófokon, Földváron és Fonyódon több haltetemmel lehetett találkozni, de a szakemberek szerint nincs szó szennyezésről, csak egy régóta tartó, teljesen természetes folyamatról van szó. Havranek Mihály, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója a Balatoni Futár júliusi számában mondta el, hogy jelenleg az átlagos mennyiséggel csökkent a tó halállománya, írta meg a HírBalaton.hu összefoglalója alapján az Infostart.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Havranek Mihály elmondta, hogy az év során több ciklusban is sérülékeny a kopoltyúsok populációja. Ebből az első hullám a jégtakaró elolvadásakor van, a második időszak pedig az ívási terminus. Ilyenkor legyengül a halak szervezete, különösen a kövek közt ívó keszegek között nagy a pusztulási arány, ilyenkor tehát betegségre, szennyezésre nem kell gyanakodni. Az igazgató azt is elmondta, hogy jelenleg nagy az érdeklődés a keszegállomány iránt, ugyanis a legyengült állományt egy élősködő rák támadta meg, ám a víz hőmérsékletének emelkedésével ismét „be fog állni a rendszer”.

A tó áramlása miatt Siófok környékén van elsődlegesen több haltetem, de Földváron és Fonyódon is többet lehet látni ilyenkor. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a tetemeket összegyűjtik, elszállítják és megsemmisítik. Tavasztól őszig két munkatárs csak ezzel foglalkozik, élő kapcsolatban állva a strandüzemeltetőkkel, mondta Havranek Mihály.

Június 30-ig 821 busával és mintegy 35 ezer darab keszegfélével lett szegényebb a Balaton élővilága, de ez a mennyiség a szakember szerint teljesen elfogadható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben