Mi legyen az élelmiszer címéken?

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek címkéjének jól olvashatónak, egyértelműnek kell lennie. Nem csak az összetevőkről kell tájékoztatniuk a fogyasztót, de a termékben található, az egészségre potenciálisan veszélyt jelentő anyagokról is. Többek között ezekről a javaslatokról szavazott az EP illetékes szakbizottsága kedden.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fogyasztói szempontból a legfontosabbak közé tartozik, hogy az élelmiszerek címkéinek könnyen olvashatónak kell lenniük. Az éttermekben, menzán értékesített élelmiszerek, illetve az áruházakban frissen csomagolt termékek esetén is tájékoztatni kell a fogyasztókat arról, hogy az élelmiszer tartalmaz-e allergén összetevőt. A gyártóknak a feldolgozatlan hústermékek, szárnyas és hal esetén fel kell tüntetni az első fagyasztás időpontját.

Tájékoztatni kell a fogyasztókat a hús- és tejtermékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök származási helyéről is. A Parlament támogatná azt a javaslatot, hogy amennyiben egy állatot különböző helyen nevelnek majd dolgoznak fel, akkor mindkét ország nevét feltüntessék a csomagoláson. A tagállamok képviselőit tömörítő Tanács ellenzi ezt. Csakúgy, mint azt, hogy az információt kötelezően a csomagolás elülső oldalán kelljen feltüntetni - tájékoztat az EUvonal.hu

A Parlament javaslata szerint a csomagolás hátoldalán viszont kötelezően szerepeltetni kell a termék zsír-, cukor- és sótartalmát, tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy mennyi telített zsírsavat tartalmaz a termék, vannak-e benne mesterséges zsírsavak, és mekkora a szénhidráttartalma. Ezalól csak az azonnali fogyasztásra szánt áruk, a szezonális áruk, az alkoholos italok és a kézzel készített termékek mentesülnének. Egyértelművé kellene tenni azt is, ha csupán élelmiszer-utánzatról van szó. Előfordul ugyanis, hogy az áruház polcain nem igazi sajt, hanem növényi zsiradékból előállított sajt található, ez viszont a fogyasztó számára ránézésre nem egyértelmű.

Az Európai Bizottsággal és a Tanáccsal május 10-én kezdődnek a háromoldalú egyeztetések, a plenáris pedig júliusban szavazhat második olvasatban a jelentésről.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02