2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Állat

Mi legyen az élelmiszer címéken?

Az élelmiszerek címkéjének jól olvashatónak, egyértelműnek kell lennie. Nem csak az összetevőkről kell tájékoztatniuk a fogyasztót, de a termékben található, az egészségre potenciálisan veszélyt jelentő anyagokról is. Többek között ezekről a javaslatokról szavazott az EP illetékes szakbizottsága kedden.
 
 

Fogyasztói szempontból a legfontosabbak közé tartozik, hogy az élelmiszerek címkéinek könnyen olvashatónak kell lenniük. Az éttermekben, menzán értékesített élelmiszerek, illetve az áruházakban frissen csomagolt termékek esetén is tájékoztatni kell a fogyasztókat arról, hogy az élelmiszer tartalmaz-e allergén összetevőt. A gyártóknak a feldolgozatlan hústermékek, szárnyas és hal esetén fel kell tüntetni az első fagyasztás időpontját.

Tájékoztatni kell a fogyasztókat a hús- és tejtermékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök származási helyéről is. A Parlament támogatná azt a javaslatot, hogy amennyiben egy állatot különböző helyen nevelnek majd dolgoznak fel, akkor mindkét ország nevét feltüntessék a csomagoláson. A tagállamok képviselőit tömörítő Tanács ellenzi ezt. Csakúgy, mint azt, hogy az információt kötelezően a csomagolás elülső oldalán kelljen feltüntetni – tájékoztat az EUvonal.hu

A Parlament javaslata szerint a csomagolás hátoldalán viszont kötelezően szerepeltetni kell a termék zsír-, cukor- és sótartalmát, tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy mennyi telített zsírsavat tartalmaz a termék, vannak-e benne mesterséges zsírsavak, és mekkora a szénhidráttartalma. Ezalól csak az azonnali fogyasztásra szánt áruk, a szezonális áruk, az alkoholos italok és a kézzel készített termékek mentesülnének. Egyértelművé kellene tenni azt is, ha csupán élelmiszer-utánzatról van szó. Előfordul ugyanis, hogy az áruház polcain nem igazi sajt, hanem növényi zsiradékból előállított sajt található, ez viszont a fogyasztó számára ránézésre nem egyértelmű.

Az Európai Bizottsággal és a Tanáccsal május 10-én kezdődnek a háromoldalú egyeztetések, a plenáris pedig júliusban szavazhat második olvasatban a jelentésről.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu