Minden, amit szopornyica vírusról tudni érdemes: a szopornyica tünetei, lefolyása és a szopornyica oltás

Minden, amit szopornyica vírusról tudni érdemes: a szopornyica tünetei, lefolyása és a szopornyica oltás

agrarszektor.hu
A kutyafélék rettegett betegsége a szopornyica. Mik a szopornyica tünetei? Megelőzhető a szopornyica vírus? A szopornyica macska számára veszélyes? Itt mindenre választ kaphatsz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mi az a szopornyica?

A szopornyica elsősorban a kutyák fertőző megbetegedése, amely gyakran az állat pusztulásával jár. A szopornyicavírus, vagy más néven a kutya-morbillivírus kórokozója, a Paramyxoviridae családba tartozó, egyszálú RNS-genommal rendelkező vírus.

Mennyire veszélyes a szopornyica vírus?

A betegség igen fertőző. A fiatal kutyák akár 80%-a is elhullhat a fertőzést követően, a felnőtt állatok esetén ez az arány körülbelül 30-50%. A betegséget túlélő állatoknál is súlyos és végleges szövődmények maradhatnak hátra.

Hogyan terjed a szopornyica?

A fertőzés túlnyomórészt szájon át, cseppfertőzéssel vagy a testfolyadékokkal (szem- és orrváladék), vizelettel, széklettel terjed. A betegség kutyáról kutyára terjed, de az ember is átviheti egyik kennelből a másikba. A fertőzött állatok vizeletükkel ürítik a vírust, s ha ezt az egészséges eb megszagolja, vagy megnyalja, megbetegszik. A vírus nem marad sokáig életképes a környezetben, de a szennyezett étel vagy ital még sokáig fertőzhet.

Mik a szopornyica tünetei? Hogy néz ki a szopornyica vírus lefolyása?

A szopornyica jelei igen változatosak lehetnek, az enyhe felső légúti tünetektől kezdve (amely nagyon hasonlít a kennelköhögésre) a súlyos tüdőgyulladásig. A betegség általában magas lázzal (39,5-40,5 °C) kezdődik, és az érintett szervrendszerek alapján kiütéses, hurutos vagy neurológiai formát ölthet. Ezek önállóan is előfordulhatnak, de az állat valamennyi változaton is áteshet. A kiütéses formától a kutya viselkedése megváltozik, bágyadt, levert lesz, étvágytalan, hány, hasmenésben szenved. Egy-két napon belül hasán és combjainak belső felületén vöröses foltok keletkeznek, amelyeken gennyes hólyagokká fejlődhetnek. Ez a szakasz egy-két napig tart, ezt követően a kutya látszatra újra egészséges, élénk.

3-8 nap múltán azonban újra belázasodhat, a szopornyica második stádiumába kerülhet. Ez az úgynevezett hurutos változat, amelyet elsősorban szem- és orrváladékozási tünetek kísérnek, s ezekhez mandula- és torokgyulladás társul. Az állat köhög, orrából és szeméből ragadós, sárgásfehér váladék ürül, légzési nehézségei lehetnek, gyomor- és bélgyulladás, illetve tüdőgyulladás is kialakulhat. A felsorolt tünetek együttesen is jelentkezhetnek, vagy bármilyen sorrendben követhetik egymást. Egyéb krónikus tünet a bőr megvastagodása a talppárnákon és az orrtükrön, valamint a fogzománc barnás elszíneződése is.

A központi idegrendszer érintettsége esetén lokális izomrángások, rángógörcsök jelentkezhetnek, például az állkapocsnál, ezt nevezik rágógumizási rohamnak. A betegség előrehaladtával az izomrángások epilepsziaszerűen az egész testre kiterjednek és végül az állat elpusztul. Az egyéb idegrendszeri tünetek közé tartoznak a ferde fejtartás, a görcsök, a remegés, a fényérzékenység, a koordinálatlan mozgás, a körbenjárás, a túlérzékenység érintéssel vagy fájdalommal szemben. Ritkábban vakság és bénulás is felléphet. Ekkor a kutya felgyógyulásának esélye már csak körülbelül 5%-os lehet, de még ekkor is súlyos és végleges szövődmények maradnak hátra, mint például elbutulás, idegrángás. A gyakran kialakuló tudatzavar miatt az öntudatlan állapotban lévő állat a gyerekekre is veszélyes lehet, őket megharaphatja, ezért a tünetek függvényében kell dönteni az állat további sorsáról, az eutanázia (végleges elaltatás) is megfontolandó. Öreg kutyák esetében diffúz szklerózis is megfigyelhető.

Hogyan lehet védekezni ellene? Létezik szopornyica oltás?

A szopornyicát megelőzni lehet, vagy az állatban már jelenlevő vírus tüneteit enyhíteni. Specifikus kezelés a vírus ellen nem létezik.

A betegség elleni védőoltás hozzáférhető egyedileg vagy más vakcinákkal (fertőző májgyulladás, leptospirózis, parvovírusos bélgyulladás ellen) együtt kombinációban. A szopornyicaoltás sok országban kötelező, Magyarországon ajánlott. A beteg állatokat többhónapos karanténba kell zárni, mert a vírus lassan ürül ki a szervezetükből. A környezetbe kikerült kórokozó a fertőtlenítőszeres, mosószeres tisztítás során vagy a teljes kiszáradás után elpusztul. Szobahőmérsékleten általában csak néhány órát bír ki, de hideg (fagypont közeli), sötét helyen több hétig is életben maradhat.

Az általános vakcináció ellenére a szopornyica továbbra is jelen van a fejlett országokban is, bár leginkább csak az elhanyagolt vagy kóbor kutyákat érinti.

A megfelelő immunitást egy oltássorozat biztosítja, amelyet általában 6-8 hetes kölykökkel kezdenek el, majd 2-4 hetenként megismételnek 16 hetes korig. Ezután évente emlékeztető oltás szükséges. Mivel a kölyköket jellemzően 8-10 hetesen adják el, az első oltást a tenyésztőnél kapják, de a sorozatot a gazdájuknál kell befejezni. A teljes sorozat nélkül a vakcina nem véd megbízhatóan a megbetegedés ellen. A szopornyicán átesett vagy rendszeresen oltott szukák kölykei életük első 6-12 hetében ellenállóak a fertőzéssel szemben, mert az anyatejből ellenanyaghoz jutnak.

Fontos: az első védőoltás után a védettség körülbelül egy hét múlva alakul ki. Eddig az időpontig a gazda tartsa távol a kölyköt minden olyan kutyától, amelyik szopornyicavírust terjeszthet, illetve egyáltalán ne engedje idegen ebekkel játszani, tehát ne vigye parkokba, futtatóterepekre stb.

A szopornyica vírus gyakran halálos kimenetelű. A szérumoltások és egyéb gyógyszerek csak akkor eredményesek, ha a kezelést az első 48 órában megkezdik. Az egészséges, jól táplált kutyák természetesen gyakrabban felépülnek a szopornyicából, mint a csenevész kölykök.

A vírus tüneteinek enyhítése általában folyadékpótlást, fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat, lázcsillapítókat és a másodlagos baktériumfertőzést leküzdő antibiotikumokat jelent.

Fontos: A betegség gyógykezelése csak a korai felismerés és az időben elkezdett szakszerű terápia esetén lehet sikeres, így ha a fent említett tünetek valamelyikét észleljük kutyánkon, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Vannak-e a szopornyica vírusnak maradandó hatásai?

Igen, A szopornyicát átvészelő kutya egész életén át tartó utóhatásoktól szenvedhet. A leggyakoribb ilyen tünet a talpak és az orrtükör hiperkeratinizációja, elszarusodása. Jellemző a fogzománc sérülése miatti sárgásbarnás fogazat (különösen a nem teljesen kifejlett fogzománcú kölykök esetében, amikor a vírus elpusztítja a zománcot előállító sejteket).

A betegség neurológiai változata után süketség, vakság, a végtagok vagy az állkapocs remegése, a hátulsó rész bénulása stb. maradhat hátra.

Elkaphatja-e ember a szopornyica vírust?

Nem, a szopornyicavírus az emberre nem veszélyes.

Megjelenhet-e a szopornyica macska testében?

Igen, a szopornyicavírus a kutyaféléken (mint például a házikutya, a farkas és a róka) kívül a menyétfélékre, a pandákra, egyes főemlősökre, a fókákra, a delfinekre, a nagymacskákra és a házimacskára is veszélyt jelenthetnek, de ez utóbbiakban a betegség lefolyása tünetmentes.

Szarvasmarha szopornyica létezik-e? És sertés szopornyica?

Nem, a szarvasmarhák és a sertések a szopornyica vírust nem tudják elkapni. A szarvasmarha keleti marhavész nevű betegsége a szopornyicavírus közeli rokona.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?