2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Állat

Nem várt módon reagál az európai juhhúspiac a koronavírus-válságra

Az európai juhhúspiacok meglepő rugalmasságot mutatnak a COVID-19 válsággal szemben, a szezonálisan erős kereslet és a csökkent kínálat hozzájárul az árak stabilitásához. A bárányárakkal kapcsolatosan általánosságban elmondható, hogy azok általában júniustól kezdve esnek, de ebben az évben a piac támogatást találhat a Bizottság által bevezetett magánraktározási támogatási rendszernek köszönhetően.
 
 

A juhhúspiaci jelentések alapján az EU egyes tagállamaiban jelentős eltérés tapasztalható az árak alakulásában, de összességében azok már a második héten emelkedő tendenciát mutatnak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A piacot jelenleg a hagyományosan nagy bárányhús-fogyasztással járó ünnep, a Ramadán 2020. május 23-val záruló utolsó hetét megelőző nagykereskedelmi előkészületek támogatják.

Ugyanakkor az Egyesült Királyságnak az EU-27-be irányuló szállítása nem olyan magas, mint az előző években. Az eddig rendelkezésre álló uniós kereskedelemre vonatkozó adatok egyelőre 2020. első két hónapjára terjednek ki, tehát csak azon időszakra mielőtt a járvány és az azzal járó korlátozások komolyan megkezdődtek. Azonban azok alapján elmondható, hogy e két hónapban az Egyesült Királyság exportja mindössze 9,171 tonnát tett ki, ami 30%-kal alacsonyabb, mint ami az előző év azonos időszakában volt. A 2020. május 3-ával záruló, 18. héten a nehézbárány EU-átlagára 579,5 EUR/100 kg volt. Ez 2,2%-os növekedést jelent az előző heti árakhoz viszonyítva, és szintén 2,9%-kal haladja meg az előző év azonos időszakában rögzített árszintet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu