Ömlik a külföldi sertéshús az országba: ezt sózzák rá a magyarokra?

Ömlik a külföldi sertéshús az országba: ezt sózzák rá a magyarokra?

agrarszektor.hu
2021 első tíz hónapjában 114 ezer tonna volt Magyarország sertéshúsimportja, ami a 2020. január-októberihez képest 4 százalékkal több. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Ugyanakkor a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal 134 ezer tonnára nőtt 2021 első tíz hónapjában 2020 azonos időszakához képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Világ

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal mérséklődhet 2022 első negyedévében a 2021 január-márciusában előállított mennyiséghez viszonyítva - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 11 százalékos emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 2 százalékkal, a sertéshús értékesítése pedig 9 százalékkal csökkenhet a nemzetközi piacon. Az USA élősertés-importja 8 százalékkal lehet kevesebb, míg a sertéshús-behozatala 1 százalékkal bővülhet a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2 százalékkal mérséklődött 2021 január-novemberében a 2020. január-novemberi volumenhez képest. A vágások száma szintén 2 százalékkal csökkent, a vágóhidakra kerülő sertések átlagos élősúlya nem változott a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,62 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, ez 8 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (8,64 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 15 százalékkal volt alacsonyabb 2021 decemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 2021-ben 1,13 millió tonna volt, ez 11 százalékkal haladja meg a 2020-ban exportált mennyiséget.

Európai Unió

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2 százalékkal több, 4,5 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 51 százaléka (2,3 millió tonna) Kínába irányult, ami 15 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. További nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (297 ezer tonna), illetve Japán (305 ezer tonna) voltak. Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,31 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 decemberében, 2 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 3 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022 2. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár 1,23, a West Fleisch felvásárlási ára 1,23 és a Tönnies ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,13 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 2. héten.

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarország élősertéskivitele 12 százalékkal 26 ezer tonnára csökkent 2021 január-októberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Hollandia voltak. Az élősertésbehozatal közel 3 százalékkal mérséklődött, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 9 százalékkal (134 ezer tonnára), értéke csaknem 3 százalékkal nőtt 2021 első tíz hónapjában a 2020. január-októberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 4 százalékkal több, 114 ezer tonna volt, míg értéke 13 százalékkal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 458 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében, ami közel 5 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 0,6, a sertéscombé 3 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?