Óriási a bizonytalanság a Brexit miatt: speciális támogatást kaphatnak a brit gazdák

Óriási a bizonytalanság a Brexit miatt: speciális támogatást kaphatnak a brit gazdák

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság speciális anyajuh-támogatást vezethet be a "Brexit sokk" enyhítésére, ha bekövetkezne az egyezség nélküli elválás az Európai Uniótól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése (Brexit) 2020. január 31-én megtörtént és már csak néhány hét áll rendelkezésre ahhoz, hogy az év végéig tartó átmeneti időszakot követő szabályozásokról megállapodás szülessen a felek között - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság egyaránt elkötelezett amellett, hogy a főbb tárgyalási területeken kölcsönösen előnyös megállapodás szülessen, azonban a Brexit-tárgyalások jelenlegi állása szerint az úgy nevezett "Hard Brexit" kockázata megnövekedett.

A brit kormány ezért várhatóan speciális anyajuh-támogatást vezet be Angliában annak érdekében, hogy ellensúlyozza az esetleges egyezség nélküli Brexit által okozott pénzügyi károkat. A tervezett támogatás kapcsán hangsúlyozták azonban, hogy az nem lenne állandó eleme a jövőbeli angliai agrárpolitikai keretnek és valószínűleg egyáltalán nem vezetik be abban az esetben, ha a felek között megállapodás születik és nem vetnek ki vámot az Egyesült Királyság exportjára. Az anyajuhok után fizetendő támogatás az önkéntes termeléshez kötött támogatási rendszerek egyik jellemző eleme, mely támogatási formát jelenleg is húsz különböző EU-s tagállamban alkalmazzák, például Skóciában is, de ilyen típusú támogatást Angliában legalább 15 éve nem fizetnek.

A kormány megerősítette továbbá, hogy az egyezség nélküli Brexit esetén teljes vámokat alkalmazna az EU behozatalára, azonban a teljes importvámok kivetése a legtöbb élelmiszertípus kiskereskedelmi árára viszonylag csekély hatást gyakorolna. Azonban egy esetleges "Hard Brexit" esetén az euró/angol font árfolyam ingadozás várhatóan lényegesen erősebb hatást fog kifejteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31