2021. május 9. vasárnap Gergely

Hírek - Állat

Pálinka dizájn: csatostól a laposig

Már huzamosabb ideje a pálinka legalább olyan jól csengő választás az italpultoknál, mint a külföldi prémiumitalok. Az ágyas-, mézes-, bogyós-, esetleg erdei gyümölcsökből készült párlatok pedig már a kényesebb torkú női fogyasztóknak is kedveznek. Az íz mellett azonban sokak számára a külcsín sem utolsó szempont választásnál. A 4szoba.hu, cikkében dizájn oldalról veti össze a hazai pálinkakínálatot.
 
 

Pálinkaformák

pálinka dizájn

 

Sokféleségben nincs hiány pálinkák terén, de talán a fütyülős a legelterjedtebb forma, amit előszeretettel azonosítanak a kecskeméti barackkal. A fütyülős megnevezés azonban egy hosszú, szélesebb csőnyakú üveget jelöl, ami a 18. században terjedt el a fogadósok kínálatában.

A pálinkaformákról a Magyar Pálinka Házát is létrehozó Szicsek pálinka marketingesét, Kugyeláné Gácsi Évát kérdezte meg a 4szoba.hu. A szakember szerint „az emberek nem jellemzően az üveg formája-dizájnja alapján választanak pálinkát, sokkal inkább a gyümölcsfajta és a pálinkát gyártó főzde befolyásolja döntésüket. Természetesen van abban igazság, hogy nagyon fontos a dizájn is, mind az üvegé mind a címkéké, egyre erősebb az igény az emberekben, hogy szépen kidolgozott címkéjű, tetszetős üvegű legyen a nekik ízlő pálinka.”

Saját pálinkásüvegük és címkéjük kiválasztásánál szempont volt az is, hogy a prémium pálinkák jellemzően hosszú, vékony, magas nyakú üvegben jelennek meg. Az üveg színe esetében fontos tudni, hogy sötét üvegben sokkal kevesebb fény éri a pálinkát, amely előnyösebb az italra nézve – tette hozzá Kugyeláné.

Hagyományos hosszúkás

A hosszú, keskeny üveg elegáns, légies és törékeny jelleget sugároz, mint a gótikus figurák. Az Árpád pálinkák, az éjszakai élet slágerének számító Rézangyal, az örök sláger Kecskeméti, vagy akár az exkluzívabb húrokat pengető Panyolai Elixír a pálinka különleges, esszenciális jellegét hangsúlyozzák.

Csatos üvegek

"Amiatt gondoltuk, hogy jó ötlet a csatos üveg, mert az embereknek talán eszükbe jut róla a "csatos Bambi". A 4 centes üvegeknél az embereknek először talán az üveg formája tetszik meg.” – nyilatkozta Bolyhos Zoltán a Bolyhos és Fia tulajdonosa.

Modern, formabontó

A pálinkás üvegek modern sztárja a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. modern, kutyás szériája, ami teljesen új designnal jelent meg a fogyasztói piacon. A formabontó dizájnért Berki Péter a felelős, aki a fiatalok elérését megcélzó imázsváltást az Absolut Vodkára emlékeztető üveggel oldotta meg, de a hagyományos magyar díszítőelemek jellegzetességeit is belekomponálta

Hasonló irányból közelített a lajosmizsei Gusto Pálinkák készítője. Eck Johanna, a cég tulajdonosa elmondta, hogy ezzel a dizájnnal elsődleges céljuk a tiszta ital hangsúlyozása volt, amit alátámaszt az átlátszó üveg és címke használata, mindamellett figyelemfelkeltő, fiatalos megjelenést biztosít a színes számok tipográfiája, ami az ital alkoholszázalékát jelöli. A címke alján elhelyezett csipke/hímzés motívum pedig a népi gyökereket szimbolizálja, megjeleníti a hagyományokból táplálkozó receptúrát. Az új Gusto Pálinkák részére az alap koncepciót a CO&CO készítette el..

Laposüveg, másként

Az Árpád Pálinka a laposüvegek célszerűségét, a olasz üvegmunka vagány eleganciáját házasította össze a címke jellemző jegyeket hordozó, beszélő kivitelével. A prémiumtermékek matt lakkozást és ezüst fóliázást kaptak. A palack nyakát hasított bőr szíjtekercs díszíti. A vadász esetében a címkét vadállatok grafikái egészítik ki a prémiumról már ismert sötét, arany vagy ezüstszegélyes címkén felül. A grafikákat Borsos Zoltán készítette.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu