Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ezért nehéz megélni Magyarországon

agrarszektor.hu
Sokkal több pénzt kaphatnának az egyéni vállalkozóként működő állattenyésztők az eladott húsért és állatért, ha közvetlenül, és nem a kereskedőn keresztül tudnák eladni az árut - mondta el az agrárszektor.hu-nak Berecz Balázs, az RTL Klub Házasodna a gazda egyik gazdája. A Vas megyei Szergényben gazdálkodó férfi azt is elárulta, hogy milyen kihívásokkal kellett megbírkóznia idén, illetve, mivel tervez dobbantani a piacon jövőre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Berecz Balázs egyéni vállalkozóként növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik a  családi gazdaságban, előbbit még az édesapja kezdte el 20-30 éve. Balázshoz ugyanakkor mindig is közelebb állt az állattenyésztés, ezért 2013-ban 30 borjúval belefogott a magyartarka-tenyésztésbe. Jelenleg 112 pedigrés, A osztályú magyar tarkája van, amely mind húsmarha, fél évig istállóban, fél évig pedig a 36 hektáros réten vannak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

"Azért éppen a magyar tarkát választottam, mert ennek a fajtának sokkal nyugodtabb a vérmérséklete, és az időjárásra sem annyira kényes, mint a többi marhafajta" - árulta el a gazda.

Habár elmondása szerint a magyar tarka húsának a minősége sokkal jobb, mint például a szürke marháé, az árakban ez azonban egyálalán nem látszik meg. Az állat kilójáért ugyanis most is ugyanannyit kap, mint mennyit hat éve, a kiadások ugyanakkor évről évre folyamatosan emelkednek.

"Ha közvetlenül, és nem kereskedőn keresztül kellene eladni a húst, akkor sokkal több pénzt lehetne kapni érte" - tette hozzá.

A bikákat általában külföldre viszi az a cég, akiknek Balázs értékesít, az üszőket azonban hat éve nem adja el. Mint mondta, sokkal nagyobb pénz van az üszőkben mint a tenyészbikákban, így jövőre megpróbálkozik majd az eladásukkal, azt azonban most még nem lehet tudni, milyen áron tudja eladni őket, és hosszabb távon megéri-e majd.

Forrás: Rtl Klub

A gazda szerint az országban szinte mindenhol nehéz a mezőgazdaságból megélni. Nekik legelővel és erdővel összesen 172 hektár területük van, amelyből 50 hektár rét, 10 hektár erdő, a maradék pedig szántóföld, amelyen növényeket termesztenek: döntően napraforgót, kukoricát és búzát, de van néhány hektár lucerna is. Balázsék gazdaságában például az okoz mindig komoly problémát, hogy nem megfelelő a talajuk a növénytermesztéshez. Ugyanakkor évről évre felmerülnek a gazdaságban egyedi gondok is, ilyen volt az idei is. A marháknál ugyanis felütötte a fejét egy vírus, amelyet azonnal kezelni kellett, a borjakat pedig folyamatosan oltották, annak érdekében, hogy nehogy elpusztuljanak. Az eset egyébként szerencsésen végződött, hiszen mindegyik állat épségben megúszta a vírus támadását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?