2021. szeptember 29. szerda Mihály

Hírek - Állat

Színt vallott Nagy István: ez az ágazat a magyar mezőgazdaság nehézipara

Az agrártárca prioritásként kezeli az állattenyésztési ágazatot: az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása címen tavaly kiírt pályázati felhívás keretösszegét 50 milliárd forintról 260 milliárd forintra emelték - mondta Nagy István agrárminiszter Mezőkövesden, szerdán az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat támogatói okiratainak átadásán.
 
 

Nagy István elmondta, hogy a dinamikusan fejlődő mezőgazdaság és a stabil termelési környezet alapja a kiszámítható finanszírozási háttér. Az Agrárminisztériumban mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a legkisebb gazdálkodóktól a legnagyobbakig a szükséges pályázati forrásokat – jelentette ki a tárcavezető.

Az agrárminiszter közölte, hogy az eddig megítélt támogatás országosan több mint 282,5 milliárd forint, amely összeggel 568 baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, valamint juh- és kecsketartó telep fejlesztését támogatták. Ezen felül a lovak, méhek, csincsillák, fácánok, nyulak, struccok, szamarak és fürjek tartásával foglalkozó egyéb állattartók 52 kérelem nyomán összesen 5,65 milliárd forintból korszerűsíthetik állattartó telepeiket.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szarvasmarhatartás a mezőgazdaság "nehézipara". A támogatások segítségével a marhatartó ágazatban közel 40 ezer férőhely létesítése vagy korszerűsítése valósul meg Magyarországon. Összesen 400 ezer négyzetméter istálló és egyéb építmény épül vagy újul meg.

A kisebb állattartó gazdaságok telepeinek fejlesztését célzó, 30 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás forrásaira július 22-ig nyújthattak be támogatási kérelmet az érintettek - mondta. Az igényelhető támogatás maximum összege a baromfi- és a sertéstartó telepek esetében 100, a szarvasmarhatartó telepeknél 50 millió forint, a juh- és kecsketartó gazdaságok, valamint a többi mezőgazdasági haszonállatfaj esetében 20 millió forint.

Nagy István emlékeztetett, hogy június első felében jelent meg két felhívás az élelmiszer-előállításhoz kapcsolódóan: egy 50 milliárd forint keretösszegű a kisebb projektek támogatására és egy 200 milliárd forintos a nagyobb, térségi szinten is meghatározó élelmiszeripari fejlesztések támogatására. Júniusban hirdették meg a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, 100 milliárd forint keretösszegű pályázati konstrukciót – sorolta az agrárminiszter. Szavai szerint minden eszközzel, minden fórumon a magyar agrárvállalkozások érdekeit képviselik és védik a legkisebbektől a legnagyobbakig. Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy komoly agrárdiplomáciai siker, hogy a három évig elhúzódó tárgyalások után az elmúlt hetekben olyan megállapodás született a Közös Agrárpolitika reformjáról, amely a jövőben is garantálja a magyar gazdák támogatását mind európai uniós, mind hazai forrásból.

A tervekről szólva elmondta, hogy a minisztérium védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzését támogató, új felhívás meghirdetését tervezi három éves kötelezettségvállalási időszakkal és megemelt támogatási egységköltségekkel. Továbbá őszre tervezik az új Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) és az új Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO), 2022. január 1-jével kezdődő felhívások meghirdetését.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu