2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Állat

Túrázók, figyelem: ezeket a biztonsági szabályokat kell most betartani az erdőkben!

A hazánkban nagy számban előforduló, a lakott területekre is egyre gyakrabban bemerészkedő vaddisznók kora tavasszal hozzák világra a kicsinyeiket. Ezekben a hetekben könnyűszerrel összefuthatunk a csíkos malacokat terelgető anyakocával. Elkerülendő az összetűzést az ilyenkor kissé harcias nőstényekkel, érdemes néhány szabályt betartani.
 
 

Magyarországon meglehetősen népes vaddisznó-populáció él, a számuk évtizedek óta meghaladja a százezer példányt. A faj úgynevezett generalista, vagyis nagyon sokféle élőhelyen jól érzi magát, ráadásul a táplálkozását tekintve is mindenevő, olvasható a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. közleményében. Ezért nem meglepő, hogy jól alkalmazkodott az ember közelségéhez, gyakran találkozhatunk vele a települések közelében. Ha elegendő táplálékot talál, nem zavarják a zajok és a fények. Még nagyvárosok szélén is előfordulnak az élelem után kutató vaddisznók összetéveszthetetlen nyomai a kiskertekben, elhagyott, gazos telkeken. A zordon megjelenésű, akár több mázsásra megnövő állatokat sokan félelmetesnek találják, pedig alapvetően békés természetűek, az embert inkább elkerülik. Egy beszélgető kirándulócsoport elől már jó előre messzire ki fognak térni.

A vaddisznók számára a kora tavasz kulcsfontosságú időszak, ilyenkor ellenek ugyanis közel négy hónap vemhesség után a kocák. Egyszerre többnyire 5-8 csíkos hátú malac látja meg a napvilágot, de idősebb egyedeknél 10-11 utód is előfordulhat. A kicsinyek szinte azonnal lábra állnak és onnantól elválaszthatatlanul követik anyjukat élelemszerző útjain. A kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan megvédelmezni a kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben.

A népszerű, nagy forgalmú turistautaktól szerencsére a vaddisznók többnyire távol tartják magukat, főleg nappal. A jelenlegi korlátozások miatt azonban sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra, így megnő a nem kívánt találkozások esélye a malacokkal. Ha váratlanul toppan elénk egy disznócsalád, akkor a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni. Ne közelítsünk feléjük és ne próbáljuk meg elijeszteni őket, mert ezt támadásnak érezhetik. Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti. Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu