Rengeteg kertész csinálja ezt május elején: te kipróbálnád?

agrarszektor.hu
2007 óta május első szombatja a Meztelen Kertészkedés Világnapja. Noha az eseményt eredetileg félig-meddig tréfából hozta létre az újságíró Mark Storey és a permakultúra iránt elkötelezett barátja, Jacob Gabriel, mostanra meglehetősen népszerű lett a kezdeményezés. Talán nem meglepő, de először a naturisták látták meg a fantáziát az új világnapban, akik rámutattak, hogy az úszás mellett a kertészkedés az a szabadidős tevékenység, amit különösebb rákészülés nélkül bárki kipróbálhat ruha nélkül. És valóban, nem kell hozzá semmi, csak egy adag elszántság és némi tennivaló a kertben. Vagyis csak egy kis elszántság kell hozzá.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Bár a meztelen kertészkedés első világnapját 2005-ben rendezték meg, az esemény a mostani, "végleges formáját" csak két évvel később, 2007-re nyerte el. Ekkor történt, hogy az ötletgazdák által eredetileg szeptember 10-re megálmodott Meztelen Kertészkedés Világnapját inkább átrakták május első szombatjára, amikor elvileg már van olyan jó az idő, hogy a minimálisnál kevesebb ruházatban is ki lehessen menni a kertbe, tennivaló pedig akad bőven, ahogy arról az Agrárszektor 2021-ben is megemlékezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Noha az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra záporokat, zivatarokat prognosztizált, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyék kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt, ez azért ne tántorítsa el azokat, akik egy kis izgalommal fűszereznék a kerti munkákat.

A locsolás különösen jó móka lehet

Van azonban néhány szabály, amit egészségünk megóvása érdekében ajánlott betartani. Ezek közül az első és egyben a legfontosabb a napolaj vagy naptej megfelelő használata! Legalább ennyire fontos az a meglátás, hogy a ruhátlan kerti munkálkodás során a sapka vagy kalap viselése nem számít csalásnak, hiszen nincs mese, az UV-sugárzás ellen védekezni kell. A szakértők szerint ugyancsak teljesen "szabályos", ha a kertészkedéshez lábbelit és kesztyűt is viselünk, ugyanis a hegyes ágdarabok és az éles kavicsok könnyen elronthatják a szórakozást. Éppen ezért lehetőleg ne ma ültessük át a kaktuszainkat, és - ha megtehetjük - a rózsáinkat és más szúrós növényeinket se ma hozzuk formába. Emellett a mai nap során az átlagosnál is jobban oda kell figyelni a rovarokra, és célszerű minden vízszintes felületet letörölni, mielőtt leülnénk rá. Ha pedig kint érne minket az eső - amire ma jó esély van -, nyugodtan élvezzük ki, de csak addig, amíg nem válik túl hűvössé! Bár a szabadban lenni jó móka, egy meghűlést azért nem ér meg a dolog. Végül, de nem utolsósorban, amikor úgy érezzük, hogy mára már megcselekedtük, amit megkövetelt a haza, mielőtt visszavennénk a megszokott ruháinkat, a nap lezárásaként igyunk egy pohár frissítő italt a magunk természetességében!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?