2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Állat

Ujjlenyomataik buktathatják le az orvvadászokat

Ujjlenyomatot tudnak venni brit kutatók a ragadozó madarak tollairól, így szükség esetén azt is meg lehet állapítani, hogy a szárnyasokat orvvadászok pusztították-e el. A tudományos áttörésnek tartott eljárás segítheti a rendőrséget abban, hogy kézre kerítse a tetteseket.
 
 

A madarak tolláról vett ujjlenyomatok segíthetik a rendőrség munkáját olyan esetek felderítésében, amikor illegális vadászat, mérgezés vagy csapdaállítás következtében elpusztult madarak tetemeire bukkannak. Nagy-Britanniában az előző évben több mint 120 esetben pusztultak el ragadozó madarak valamilyen tiltott tevékenység folytán. A hasonló bűncselekmények az egész világon komoly természeti károkat okoznak – közölte az MTI.

Fluoreszkáló port állítottak össze

Az Abertay Egyetem kutatói azonban most egy olyan módszert dolgoztak ki, amely segíthet a tettesek kézre kerítésében. Amennyiben ugyanis az elejtett madarakat a tettesek megfogják, mostantól lehetőség lesz ujjlenyomatok begyűjtésére. A tudósok olyan fluoreszkáló port alkalmaztak, amelynek segítségével lézerfény alá helyezve láthatóvá és a környezettől elkülöníthetővé válnak az ujjlenyomatok - mondta el Dennis Gentles, a kutatócsapat vezetője, hozzátéve, hogy hat madárfaj tollain - vörös vércse, karvaly, egerészölyv, vörös kánya, szirti és rétisas - tesztelték sikerrel az eljárást. A tudós szerint egyébként a sűrű szárnytollakon a legkönnyebb ujjlenyomatot találni.


"Korábban, ha egy ragadozó madár tetemére bukkantak egy meredek hegy tövében, csak tűnődni lehetett azon, hogyan került oda. Vizsgálatokkal lehetséges volt a halál okának megállapítása. Most azonban ha megnézik a szárnytollakat, láthatóvá válik az, hogy valaki megfogta-e a madarat. Amennyiben találnak ujjlenyomatot, az gyanút ébreszthet, és talán sikerül azonosítani azt a személyt, aki megfogta és megszabadult az állattól" - magyarázta Gentles.

Tojásokról is vehetnek ujjlenyomatokat

A kutatók a szárnytollak mellett fekete mágneses por segítségével tojásokról is tudtak ujjlenyomatokat venni, a módszer segíthet az illegális tojásgyűjtők felderítésében. Nagy-Britannia legnagyobb természetvédelmi szervezete, az RSPB egy skóciai munkatársa szerint az új eljárás megkönnyítheti a törvényszéki munkát, ugyanis az élővilág sérelmére elkövetett tettek - amelyek sokszor az ország legfélreesőbb területein történnek - elkövetőit rendkívül nehéz azonosítani.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben