Veszélyes betegség támadja a magyar baromfikat: őrült tempóban terjed a vírus

Veszélyes betegség támadja a magyar baromfikat: őrült tempóban terjed a vírus

agrarszektor.hu
A Nébih laboratóriuma Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A fertőzéssel érintett állományok felszámolása folyamatban van. A jelenlegi esetek azt bizonyítják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat, ezért a járványvédelmi fegyelem lazítása még az ország madárinfluenzától mentes területein sem megengedett!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Bács-Kiskun megyei Rém településén található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára - írja a Nébih. Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentes településen egy 3.050 egyedet számláló tenyészlúd-állományban. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Az állományok felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Ezenkívül Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében a korábban kijelölt korlátozás alatt álló területek is tovább bővültek újabb kitörések következtében.

Ezek az új esetek is azt mutatják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat. Éppen ezért az ország mentes területein sem megengedhető a járványvédelmi fegyelem lazítása. Az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állataikat a betegségtől. Kiemelt jelentőségű többek között az állattartó telepek jármű-és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58