Veszélyes vírust szabadíthatnak az állattartó telepekre a figyelmetlen magyar gazdák

Veszélyes vírust szabadíthatnak az állattartó telepekre a figyelmetlen magyar gazdák

MTI
Fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is a nyári mezőgazdasági munkálatok indulása, mivel az afrikai sertéspestis (ASP) akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nébih kiemelte, hogy Magyarországon a vírus csak a vaddisznóállományban van jelen. Éppen ezért a betegség terjedésének lassítása, felszámolása mellett a legfontosabb feladat a házisertés-állományok megóvása. A sikeres védekezéshez pedig elengedhetetlen, hogy a sertéstartók betartsák az alapvető járványvédelmi előírásokat például a mosléketetés tilalmát, amelyekről a Nébih honlapján is tájékozódhatnak.

Kifejtették: a fertőzött vaddisznók magas száma miatt nagy a kockázata az erdők és szántóföldek fertőződésének is. Éppen ezért az aratás időszakában - az általános szabályok mellett - különösen ügyelni kell arra, hogy a szántóföldről, kaszálóról, legelőről betakarított takarmányt vagy alomanyagot nem szabad frissen felhasználni a házi sertések ellátására.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a fertőzött területeken a zöldtakarmány etetése kifejezetten tilos, de a magas és közepes kockázatú területeken sem ajánlott. Utóbbi térségekben is célszerű a szálas takarmányt és gabonát, valamint a szalmát 90 napig száraz helyen tárolni felhasználás előtt, továbbá a takarmányt és az alomanyagot elkülönítve, zártan tartani, úgy, hogy a vadon élő állatok ne férjenek hozzá. A Nébih az alapvető óvintézkedéseken túl a "Jó Sertéstartási Gyakorlat" útmutató előírásainak betartását is javasolja a gazdák számára.

Megjegyezték, hogy az asp megállítása és a házisertés-állományok megóvása nemzetgazdasági érdek. Magyarország sertéságazatának megvédése érdekében az állategészségügyi hatóság a betegség legkisebb gyanúja esetén is a legszigorúbb módon jár el. Azonban a felelősen viselkedő állattartók - akik a betegség gyanúját időben bejelentik, az előírt járványvédelmi zártságot megteremtik - jogosultak az állami kártalanításra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?