Zsebbenyúlós hobbi lett a horgászat a magyaroknak: íme, a 2022-es kiadások listája

Zsebbenyúlós hobbi lett a horgászat a magyaroknak: íme, a 2022-es kiadások listája

agrarszektor.hu
Az elmúlt évben is nőtt a horgászat népszerűsége Magyarországon, holott egyre kevésbé számít olcsó hobbinak. A koronavírus-járvány óta a korábbiaknál is népszerűbb sport lett Magyarországon a horgászat, mára az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység lett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy évről-évre jelentős mértékben növekszik a regisztrált horgászok létszáma, ma már a teljes lakosság több mint hét százaléka rendelkezik horgászengedéllyel. De mennyivel drágulnak idén a területi jegyárak? Milyen változásokra számítsanak azok, akik 2022-ben is horgásznának? Alábbi cikkünkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) háromszintű rendszerébe 2021. december 10-ig összesen 776198 regisztrált horgász került nyilvántartásra - tudta meg a HelloVidék Csizmár Erikától, a MOHOSZ igazgatójától. Aktív horgászként felnőtt vagy ifjúsági egyesületi tag 2020-ban 445.353 fő, 2021-ben 449 275 fő volt, ezen felül 2020. évben 77.691 gyermek, 2021-ben 79 936 gyermek és 2020-ban 8.474, 2021-ben 7 318 tagsági jogviszonnyal nem rendelkező külföldi állampolgár váltott ki éves állami horgászjegyet. A magyar horgásztársadalom utóbbi öt évben jellemző növekedését elemezve kiemelendő, hogy a sporthorgászoknál is egyértelműen az aktív korosztályok vannak többségben és köztük is egyre jelentősebb a hölgyek aránya, jelenleg már 10 %, azaz 77 891 fő a női horgász.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennyi tavunk és halunk van, amiből horgászhatunk

A MOHOSZ elnöke elmondta, hogy a horgászszövetség szervezeti rendszerébe 26 önálló jogi személy területi tagszövetség (tagszervezet), rajtuk keresztül 1205 horgászegyesület tartozik. Magyarországon tavaly decemberben 2221 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület volt. Ezekből az összes állami vagy többségi állami tulajdonú természetes vízterületek döntő többsége, összesen 134252 hektár, 601 db vízterületet a horgászszövetség szervezeti rendszerébe tartozik és a halgazdálkodási hasznosító (vízkezelő) horgászszervezetek kezelésében áll. A horgászat nem meglepő módon nagy népszerűségnek örvend a Balaton partján. A horgászlétszám a halászat 2013. évi leállítását követően dinamikus emelkedést mutatott, majd három éve a növekedés üteme lelassult, végül az elmúlt két évben gyakorlatilag stagnált, de visszaesésre nem számítanak. Tavaly egyébként több mint 84.000 db horgászjegyet adtak el, az év végi jegyforgalmuk minimális csökkenést eredményezett a 2020. évhez képest:

Várhatóan 2% a 2021-es évben a csökkenés mértéke, de az elszámolás még folyamatban van. Az idei évben várhatóan az előttünk álló hétvégén már megindul a jegyértékesítés az ismert értékesítési pontokon és online is, ahogy fentebb is írtam, az árak nem változtak, a tavalyihoz hasonló eredményre számítunk 2022-ben is  

- mondta Nagy Gábor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amiért idén biztosan többet kell fizetni

50%-kal nőtt az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) összege. 2022. január 1-jétől a több mint tíz éve változatlan, 2000 ezer forintos ESZH 2020-től 3000 forintra emelkedett, ami 50 százalékos drágulást jelentett. A halgazdálkodási hasznosító (vízkezelő) horgászszervezetek - közülük egy a MOHOSZ is a közvetlen kezelésű vizek vonatkozásában - adják ki a kezelésükben lévő vízterületekre érvényes területi jegyeket és őket illetik meg az ebből származó bevételek is. A területi jegyek árainak emelése a vízkezelők hatásköre azzal, hogy a MOHOSZ választmánya által meghatározásra kerül az éves szintű maximális emelés lehetőségének a mértéke és amennyiben egy vízkezelő e mérték feletti emelést szeretne érvényesíteni, köteles a MOHOSZ-tól engedélyt beszerezni.

Fontos a horgászkártya!

2019. január 1-ét követően minden egyesületi tagságra kötelezett, vagy azt vállaló horgász számára kötelező a regisztráció. A gyermek horgászok számára nem kötelező, de kiváltható a horgászkártya, regisztrálni szükséges őket is. A horgászkártya kiváltása kétféle módon történhet. Online a horgaszjegy.hu felületén, illetve offline (személyesen) a regisztrációs pontok valamelyikén. A horgászengedély 2022 évi kiváltásának feltételéül megszabott kártya igényléséhez személyes adataink megadására van szükség. Ha korábban kiváltottuk már a kártyát, természetesen idén nem kell újra, a 2022-es horgászengedély kiváltásakor is érvényes lesz. A kártya egyben tartalmaz egy biztosítást is, valamint különféle kedvezményeket biztosít tulajdonosának.

EZ IS ÉRDEKELHET

A horgászkártyát horgászat során magunknál kell tartani, és ellenőrzéskor át kell adni az ellenőrzést végző személynek/személyeknek. A kártya ára 2022-ben is 1732 ft +áfa, azaz 2200 forint. Az összeget online regisztráció esetén bankkártyával, személyes (offline) regisztráció esetén pedig postai csekken kell megfizetni a MOHOSZ részére. Ez a díj a kártya érvényességi idejére (kiváltástól számított 5. naptári év január 31.) szól. Tartalmazza a balesetbiztosítás díját, a kártya előállításának és személyre szabásának díját, valamint a postaköltséget. A horgászengedély árak 2022-ben emelkedtek a 2021-es horgászengedély árakhoz képest. Az horgászengedély ára az ESZH, azaz Egységes Szövetségi Hozzájárulás emelkedése miatt drágult, mely 1000 forint többletkiadást jelent a tavalyi évhez képest. Emelkedett a horgászokmány tok ára is, amely így 650 forintba kerül, azonban megvásárlása nem kötelező.

Akik díjmentesen horgászhatnak

Általános, illetve sporthorgászat esetében kedvezmények járnak akkor, ha:

  • a horgász betöltötte a 70. életévét
  • vagy igazolt az értelmi-, mozgásszervi-, hallási-, látási fogyatékosság,
  • általános horgászat esetén jár még kedvezmény: ifjúságiaknak, a nőknek és a sportcélú jegyre jogosultaknak
  • sportcélú horgászat esetén jár tovább kedvezmény: az ifjúságiaknak, a nőknek, az 55 év felettieknek és a válogatott kerettagoknak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02