Az évtized második legrosszabb idénye: csökken a világ borkészlete!

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek gyenge bortermése után az idei sem biztat sok jóval: becslések szerint a valamelyest növekvő görög, portugál és bolgár kilátások ellenére 2010-ben újra gyenge évet zárnak az uniós borászok, 2009-hez képest 6%-kal kevesebb bort készítenek - derül ki a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) beszámolójából.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) főigazgatója, Federico Castellucci november 9-én tartotta a szervezet szokásos éves sajtótájékoztatóját a világ idei szőlő- és borterméséről, valamint a várható piaci kilátásokról - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium Külhoni Hírlevelében.

Hatásos volt a kivágási támogatás

A három évig igénybe vehető kivágási támogatásnak "köszönhetően" a tavalyi 160 ezer hektár után az idén 108 ezer hektárra kértek támogatást a gazdálkodók, aminek felére ezt jóvá is hagyták. 2010-ben Spanyolországban 30 ezer, Olaszországban 10,8 ezer, Franciaországban 7,5 ezer, Magyarországon 2,1 ezer, Portugáliában 1,3 ezer hektárral lett kevesebb a szőlőterület. Az adatok ismeretében az OIV arra számít, hogy az EU 27 tagállamának szőlőterülete az idei évben 60-70 ezer hektárral csökken - ami bizonyos szempontból csökkenő tendenciát jelent az egy évvel korábbi 94 ezer hektárhoz képest. Az uniós szőlőterület így a 2009. évi 3,703 millió hektárról 3,64 millióra csökken 2010-ben.

Kína egyre csak telepít

Az USA, Argentína és Chile szőlőterületei tovább nőttek, bár csökkenő ütemben, ugyanakkor Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika esetében csökkenés tapasztalható. A kínai telepítések továbbra is nagyon intenzívek, egyre inkább fejlődik India szőlőtermesztése, míg a török szőlők területe csökkent.

Mindent egybevéve az OIV adatai alapján a világ összes szőlővel beültetett területe 2008-2009-ben 90 ezer hektárral csökkent, ami gyakorlatilag megegyezik az EU27 adatával, azaz a világban máshol bekövetkezett változások nagyjából kiegyenlítették egymást.

Az idei termés sem bíztat sok jóval

Ami a megtermelt bor mennyiségét illeti, a 2005. és 2006. évi jó termés után négy egymást követő évben viszonylag gyenge eredményeket könyvelhettek el a borászok. Olaszországban 2009-ben 11%-kal, Németországban 5, Franciaországban 2%-kal került kevesebb bor a hordókba, az európai nagy bortermelők közül csak Spanyolországban volt stabil a hozam.

Hasonló visszaesés volt tapasztalható Magyarországon, Romániában és Ausztriában is. Az idei termés sem biztat sok jóval: a becslések szerint 2010-ben újra gyenge évet zárnak az uniós borászok, 2009-hez képest 6%-kal kevesebb bort készítenek.

Az USA, a déli félteke és Svájc borászai az idei év mintegy 1 millió hektoliteres visszaesést mutat 2009-hez képest. Ebben elsődlegesen a 10% körüli amerikai és svájci csökkenésnek van szerepe, míg Argentína bortermelése egyharmadával volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A világ egészét tekintve elmondható, hogy a 2009/2010-es szezonban 2,4-5,6% közötti visszaeséssel lehet számolni, a középérték -4%-ra tehető - a 2007-es 257,1 Mhl után a mostani 259,2 Mhl az elmúlt évtized második legrosszabb eredménye. Ez összességében azt eredményezi, hogy a világ borkészletei csökkennek, ami bizonyos esetekben némi árnövekedést is eredményezhet.

Többet, vagy kevesebbet iszunk?

A'90-es évek második fele óta enyhe növekedés tapasztalható világ összes borfogyasztásában, ami a 2007-es csúcs után csökkenő tendenciát vett, elsősorban a gazdasági krízis miatt. Az adatok elemzésével két lehetséges forgatókönyv állítható föl: a hosszú távú, másfél évtizedes tendenciát alapul véve a fogyasztás emelkedésével kalkulál, és azt 2010-re 247,6 Mhl-re teszi (ami mintegy 13 Mhl-rel alacsonyabb, mint a termés). A további csökkenést vizionál az idei évre, miszerint 232 Mhl-re lehet számítani. Az ipari célú borfölhasználást (brandy, konyak, ecet, vermouth) is figyelembe véve az eltérés igen széles sávban, 7,3 és 31,5 millió hektoliter között lehet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?