Öt milliárdból épített közösségi borászatot a Mészáros Lőrinchez köthető Opus

agrarszektor.hu
Az Opus Global Nyrt. érdekeltsége építette fel Magyarország első közösségi borászati üzemeit és beszerzési központját a világörökséggé minősített tokaji történelmi borvidéken. A modern mezőgazdasági létesítmények teljes körű szolgáltatást nyújtanak a szőlőfeldolgozásban és a borkészítésben a borvidék termelőinek. A közösségi borászathoz tartozó létesítmények megépítésének összköltsége 5,1 milliárd forint volt.

Az Opus Global Nyrt. ipari divíziójába tartozó Euro Generál Zrt. Tokaj-Hegyalja három különböző járásában épített közösségi szőlő- és borfeldolgozó üzemeket zöldmezős beruházásban - írja közleményében az Opus. A Sárospatak szomszédságában található Hercegkúton és a szerencsi járáshoz tartozó Tállyán borászat, a Tokajtól 10 kilométerre fekvő Bodrogkisfaludon pedig borászat, valamint beszerzési központ létesült. A tervezők és a kivitelezők egyaránt kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy munkájuk megfeleljen a világörökségi státusz oltalmából eredő szigorú előírásoknak, és a létesítmények illeszkedjenek a történelmi borvidék építészeti hagyományaihoz. Speciális szakértelmet igényeltek továbbá azok az épületgépészeti megoldások, amelyeket a szőlő, bor- és pezsgőfeldolgozáshoz szükséges technológia megkövetelt.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A Tokaj-Hegyalján létesített közösségi borászatok teljes körű szakmai szolgáltatást nyújtanak a borvidék termelőinek. A gazdák a szürethez szükséges eszközöket bérbe vehetik az üzemektől, amelyek vállalják a szőlő feldolgozását, a bor vagy pezsgő erjesztését, érlelését, palackozását, valamint a palackozott italok szakszerű tárolását is. A bodrogkisfaludi beszerzési központ közreműködésével pedig hozzájuthatnak a szőlőműveléshez szükséges alapanyagokhoz és eszközökhöz is. A beruházás része volt az ágazati innovációt támogató tarcali kutatóintézet kialakítása is. A fejlesztések megrendelője a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. volt, amelyet a borvidék hegyközsége alapított. A kivitelezési munkákra a társaság közbeszerzési eljáráson választotta ki az Euro Generál Zrt.-t.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?