Illegális halászat: "zéró toleranciát" hirdet az EU

agrarszektor.hu
Az EU új halászati ellenőrző rendszerének teljes körű működésbe lépésével a halászok számára sokkal nehezebbé válik megúszni az illegális halászat következményeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új rendszer a hal kifogásától a fogyasztóig tartó lánc egésze alatt biztosítja a nyomon követhetőséget. A tagállami hatóságok a piaci lánc bármely eleménél kiszúrhatják a visszaéléseket, és vissza tudják fejteni azokat a bűnösig.

"Nem engedhetjük meg többé, hogy a halászoknak akár csak egy kis része is figyelmen kívül hagyja a szabályokat, és megússza ezt. Ez nemcsak tisztességtelen, de aláássa a halállomány védelme érdekében tett erőfeszítéseket, a tisztességtelen verseny által torzulásokat okoz a piacon, hátrányba hozza a szabálykövető halászokat és megszakítja a megfelelési láncot, legfőképpen pedig pusztítja a halállományt" - jelentette ki Maria Damanaki, tengerügyi és halászati biztos.

A 2010-es ellenőrzési rendelet teljes alkalmazhatóságához szükség volt a végrehajtási szabályok elfogadására. A szankciók harmonizálása és az új pontrendszer garantálják azt, hogy a súlyos szabálysértések minden tagállamban hasonló jogkövetkezményekkel járnak.

Az új szabályok általánossá teszik az új technológiák használatát, amelyek egyrészt csökkentik a gazdasági szereplők és a hatóságok adminisztratív költségeit, másrészt sokkal egyszerűbbé, ezáltal hatékonyabbá teszik az adatok ellenőrzését.

Az új rendelet szabályozza azokat a mechanizmusokat is, amelyekkel a Bizottság biztosíthatja, hogy a tagállamok betartsák a szabályokat: megerősített ellenőrzési jogosítványok, önálló ellenőrzések és átvilágítások, igazgatási vizsgálatok, EU-s támogatások felfüggesztése vagy visszavonása, továbbá a kvóták és a halászati erőkifejtés csökkentése, amennyiben a tagállami ellenőrzési rendszer nem bizonyul elég hatékonynak.
A végrehajtás megkönnyítése érdekében a Bizottság bizonyos típusú, különösen az új technológiára koncentráló projektek társfinanszírozása formájában pénzügyi támogatást nyújt a tagállamoknak.

Teljessé válik a halászati politika

A most elfogadott végrehajtási rendelettel teljessé válik az EU halászati ellenőrzési politikájának 2008-ban megkezdett átfogó reformja. Az új rendszer három pilléren nyugszik: az illegális halászat ellen kidolgozott rendeleten, amely biztosítani fogja, hogy az EU-ba behozott és az innen kivitt valamennyi halászati termék teljes mértékben megfelel a halállományok védelmével és kezelésével kapcsolatos rendelkezéseknek; a halászati engedélyekről szóló rendeleten, amely annak kereteiről rendelkezik, hogy az európai uniós gazdasági szereplők számára miként lehet engedélyezni az EU vizein kívüli halászatot, illetve a külföldi szereplőknek az EU vizein belüli halászatot; továbbá magán az ellenőrzésről szóló alaprendeleten, amely teljesen új jogi kereteket ad a közös halászati politika ellenőrzésének és végrehajtásának.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?