2023. december 4. hétfő Borbála, Barbara

Hogan elégedett az agrárpiaci folyamatokkal - kivéve a cukorét

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság a legtöbb agrártermék jelenlegi piaci kilátasait pozitívan értékeli. Különösen a tej, a marhahús és a sertéshús esetében - jelentette ki Phil Hogan agrárbizots a múlt héten Luxemburgban. Problémák adódnak viszont a cukor piacán, valamint részben a gyümölcsök és a zöldségek értékesíthetőségében, különösen az olajbogyó került bajba.
A cukor áresése úgy következett be, hogy a 2018/19-es szezonban az európai cukorrépatermelés visszaesett, így a mennyiségi csökkenést az árak sem kompenzálták

- emelte ki az agrárbiztos. A probléma forrása a cukortermelés globális felfutása, illetve a magas világpiaci készletek. A cukor tonnánkénti átlagára 2018 decembere és 2019 februárja között 314 euró volt, amia legalacsonyabb érték az utóbbi évtizedben - hangsúlyozta Hogan. Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter az agrárminiszterek tanácskozásán elmondta, hogy a cukoripar gyakorlatilag veszteségesen termel, és ismét felpanaszolta a termeléshez kötött támogatások piactorzító hatását - ezt a fajta dotációt ugyanis csak egyes tagállamok alkalmazzák, míg mások - így Németország - nem. Ugyanígy szóvá tette a növényvédő szerek eseti engedélyezését is (ezzel mi, magyarok előszeretettel élünk).

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
Hogan a sertéspiaci kilátásokat kitűnőnek nevezte. Uniós átlagban 9 százalékot emelkedett a vágósertés átvételi ára az utóbbi négy héten, így a tavalyi árszintet már 4 százalékkal szárnyalja túl.

A marhahús terén a stabil piaci környezetet érdemes megbecsülni - fűzte hozzá az agrárbiztos. Ugyanakkor veszélyként vázolta fel a Brexitet. A rendezetlen kilépés esélye még mindig nem hárult el, és óriási piaci károkat okozna. Michael Creed, Írország mezőgazdasági minisztere utalt rá, hogy már pusztán a Brexit körüli bizonytalanság is negatív következményekkel járt. A lengyelek leginkább a sertéshús exportjának megtorpanásától tartanak, míg a hollandok a baromfifélék kivitelét féltik egy rendezetlen kilépés esetén.

A baromfi piacával kapcsolatban Hogan elmondta, hogy Ukrajna EU-ba irányuló korlátlan exportjának gátat vetettek. Mint arról már az agrárszektor.hu beszámolt, keleti szomszédunk talált egy lukat a szabadkereskedelmi egyezményben, amit a baromfihús gátlástalan exportjára használt fel. Időközben a felek megállapodtak abban, hogy éves szinten legfeljebb 70.000 tonna szárnyashúst exportálhat Ukrajna az unió területére.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?