2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Uniós jog megsértése: védelmet kap, aki bejelenti

MTI
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta azt a szabályozást, amely a jövőben nagyobb védelmet biztosít a munkavégzés során tapasztalt, az európai uniós szabályozást sértő törvénytelenségeket vagy kárt okozó cselekményeket bejelentők számára - közölte az uniós parlament kedden.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az 591 szavazattal, 29 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott új szabályok az egész Európai Unióban védelmet biztosítanak az uniós jogsértések bejelentőinek számos területen, egyebek között a közbeszerzés, a pénzügyi szolgáltatások, a termék- és közlekedésbiztonság, a nukleáris biztonság, a közegészségügy, a fogyasztó- vagy adatvédelem területén. Az indoklás szerint a jogszabályra azért van szükség, mert a közelmúlt botrányai - a Luxleaks, a Panama-papírok vagy a Cambridge Analytica adatfelhasználása - azt mutatják, hogy fontosak a közérdekű bejelentőktől származó információk, valamint azt, hogy az uniós jogszabályok megszegése nagymértékben képes károsítani a közérdeket és a társadalmi jólétet.

Az elfogadott jogszabály szerint a bejelentők biztonságának és a tájékoztatás bizalmas kezelésének érdekében az információ akár szervezeten belül, akár közvetlenül az illetékes nemzeti hatóságnak vagy uniós intézménynek, testületnek, irodának és ügynökségnek átadható.

Ha a közérdekű bejelentést követően nem történik megfelelő lépés, felvetődik a közérdek azonnali megsértésének veszélye, vagy megtorlás várható, akkor a közérdekű bejelentőre akkor is kiterjed a jogszabályi védelem, ha az információt nyilvánosságra hozza.

A jogszabály egyébként kifejezetten tiltja a megtorlást, és biztosítékokat vezet be a közérdekű bejelentő felfüggesztésének, lefokozásának, megfélemlítésének vagy egyéb módon történő zaklatásának megelőzésére. A közérdekű bejelentő segítői, például kollegák vagy családtagok is védelemben részesülnek. A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a közérdekű bejelentők ingyenesen, teljeskörűen és független módon hozzáférhessenek a rendelkezésükre álló eljárásokkal kapcsolatos információhoz és tanácsadáshoz, valamint jogi segítséghez az eljárás során. A jogi eljárás során pénzügyi és pszichológiai segítséget is kaphatnak.
A jogszabályt ezt követően még az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsának hivatalosan is jóvá kell hagynia.

A tagállamoknak pedig két év alatt kell átvenniük a szabályzást nemzeti jogrendjükbe.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31