Az agrárium jelenéről és jövőjéről egyeztetett a magyar és a szász agrárminiszter

Az agrárium jelenéről és jövőjéről egyeztetett a magyar és a szász agrárminiszter

agrarszektor.hu
A Magyarország és Szászország közötti kapcsolatok további erősítéséről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Thomas Schmidt szász regionális tárcavezetővel, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni első hivatalos útján Nagy István agrárminiszterrel egyeztetett Thomas Schmidt szász regionális tárcavezető. A megbeszélésen a felek az agrárdigitalizáció fontosságára hívták fel a figyelmet. A magyar miniszter szerint a mezőgazdaság 21. századi helyzetét a digitalizáció és az adatok határozzák meg, amelyek felhasználása nélkülözhetetlen az eredményes gazdálkodáshoz. Hazánk ezért alkotta mega a Digitális Agrárstratégiát. Emellett pedig nagy hangsúlyt kell fektetni az adatvédelem magas szintű szabályozására is. Az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatban Szászország komoly tapasztalatokkal rendelkezik, melyekre hazánk is támaszkodhat. A tárgyaláson szóba került a drónok mezőgazdasági alkalmazása és a repülő eszközök törvényi szintű szabályozása is.

Nagy István a Közös Agrárpolitikáról (KAP) kapcsán arról beszélt, hogy Magyarország két átmeneti évvel számol. A miniszterek egyetértettek abban is, hogy az uniós támogatási forrásokat minél egyszerűbben és rugalmasabban kell szabályozni. Ha ugyanis túl bonyolult a rendszer, és kellő átállási idő nélkül vezetik be, akkor nem lehet sikeres. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: objektív, mérhető indikátorok kellenek, a KAP-nak pedig figyelembe kell vennie az egyes országok sajátosságait.

A találkozón a vidéki kistelepülések megerősítése és fejlesztése is terítékre került. Nagy István a szász miniszter figyelmébe ajánlotta a Magyar Falu Programot. Az egyeztetésen Thomas Schmidt meghívta Szászországba az agrárminisztert.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?